Nová čajovna v Soběslavi dá práci postiženým

6. červenec 2005

V Soběslavi na Táborsku vznikne čajovna, v níž budou zákazníky obsluhovat mladí lidé s handicapem. První hosty by měla přivítat v září. Na projekt čajovny získalo středisko Rolnička, které se stará o 50 postižených klientů z regionu, 650tisícovou dotaci od státu a Evropského sociálního fondu.

"Čajovna bude takzvaným 'zácvikovým místem' pro pracovní průpravu deseti mladých lidí s postižením. Po ukončení projektu by se měla stát chráněnou dílnou," uvedla Ruth Šormová z Rolničky. Čajovna vznikne v Domě pro dospělé klienty v Bezděkově ulici a hostům nabídne nejen příjemné posezení a občerstvení, ale také možnost četby, stolní hry či dětský koutek. Prostory poslouží i pro různá skupinová setkání. S obsluhou pomohou handicapovaným asistenti. Projekt podle Šormové pomůže při zaměstnávání lidí, kterým uplatnění na trhu práce komplikuje postižení. Kromě nových pracovních příležitostí bude čajovna také místem, kde se budou potkávat zdraví a postižení lidé, a pomůže tak integraci handicapových na běžná pracoviště. V čajovně také vznikne kontaktní centrum, kde zájemci získají informace o životě lidí s handicapem.

Rolnička je křesťanské denní zařízení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Od roku 1994 poskytuje svým klientům služby v centru denních služeb, integrované mateřské škole, speciální škole, chráněných dílnách a nově také v chráněném bydlení.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio