Krémové dýňové rizoto Romana Pauluse je perfektní podzimní recept. Chuť jemně doplňuje sýr feta

Uvařte výborné krémové rizoto s dýňovým pyré podle šéfkuchaře a našeho porotce Pochoutkového roku Romana Pauluse. Ucítíte parmezán, dýni, navinulost vína, a když ho ozdobíte i sýrem feta, získá vaše jídlo zase jednu chuť navíc.

Ingredience
  • Na 4 porce:
  • 2 malé cibule
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 200 g kulatorznné rýže (např. arborio)
  • 600 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • 200 g dýňového pyré
  • 3 lžíce olivového oleje
  •  
  • Na dozdobení:
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 2 lžíce orestovaných dýňových semínek
  • 150 g sýru feta nakrájeného na kostičky

Postup

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme ji na kostičky. Hokkaido se nemusí loupat. Dáme do hrnce, osolíme a do poloviny zalijeme vodou.

Pod pokličkou pomalu vaříme asi 40 minut, poté slijeme zbytek vody. Dýni rozšťoucháme a pyré je hotovo.

Na rizoto je lepší hlubší pánev nebo nízký kastrol. Do něj nalijeme trochu olivového oleje. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji dosklovata.

Přidáme rýži. Pozor, druh rýže nepodceňte, pro vaření je to důležité. Rýži restujeme asi tak minutu (restováním se dobře vyloučí škrob, rizoto je díky tomu krémovější).

Potom přilijeme víno a necháme odvařit alkohol a kyselinku. Chceme ponechat jen navinulost vína, nikoli jeho syrovost.

Poté postupně, minimálně natřikrát, podléváme vývarem. Poměr je zhruba jedna ku třem, to znamená jeden díl rýže, tři díly vývaru. Po prvním podlití (cca 2 cm nad rýži) čekáme, až se tekutina trochu vyvaří a podléváme znovu. Celý proces trvá zhruba 20 minut a probíhá na mírném až středním plameni.

Po 15 minutách přidáme dýňové pyré. (Tip: pyré může být i z mrkve nebo celeru)

V závěru přidáme dvě lžíce studeného másla a necháme jen rozpustit. V rizotu udělá příjemnou emulzi. Úplně na konec přisypeme nastrouhaný parmezán. Zamícháme, vypneme, pod pokličkou necháme dojít 3 minuty a můžeme servírovat.

Na talíři rizoto ještě dozdobíme. Posypte ho na kostičky nakrájeným sýrem feta, orestovanými dýňovými semínky a lehce pokapeme dýňovým olejem.

Roman Paulus

U Paulusů se na zahradě urodilo mnoho Hokkaido dýní. Kromě oblíbené dýňové polévky se u šéfkuchaře dělá také dýňové pyré, které pak přidává třeba do rizota. Je to pokrm, který vaří velmi rád, takže každý podzim se u nich na stole objeví minimálně desetkrát!

Během přípravy rizota jsme také ochutnali bramborové taštičky s povidly a další dobroty. Postup receptu si fotila i Romanova manželka Petra. Bylo to příjemné setkání.

Patrik Rozehnal a Roman Paulus
autoři: Patrik Rozehnal , djo