Nic nenařizovat, ale domluvit se. V Habří to tak funguje

10. říjen 2016

V Habří na Českobudějovicku nepotřebují protihlukovou vyhlášku. Stačí jim sousedská dohoda o tom, aby si o víkendech v ranních hodinách vzájemně neznepříjemňovali život.

Zvuk sekačky nebo cirkulárky není rozhodně nic příjemného. Lidé ho obzvlášť neradi slyší, když si chtějí odpočinout. A to je hlavně o víkendech. Většina měst a obcí se řídí protihlukovou vyhláškou. Hlučné stroje je podle ní možné používat každý den od 6 do 22 hodin.

V Habří na Českobudějovicku to mají zařízené jinak. „Je to omezené na neděle a svátky, ale řekli jsme, že vyhlášku dělat nebudeme, že to uděláme sousedskou dohodou,“ vysvětluje starosta Josef Chromý.

Známé přísloví říká: Důvěřuj, ale prověřuj. Řídí se podle něj i starosta Habří? „Zjistil jsem, že se to zatím dodržuje. Mysleli jsme si, že když se všichni známe, že to lidé snad dodrží a že nebudou jeden druhého dělat nějaké zle. Samozřejmě může se stát, že když někdo pracuje v zahraničí, tak nestihne zahradu posekat jindy než v neděli, tak to bychom měli tolerovat,“ říká.

Obyvatelé Habří se nechtěli k sousedské dohodě vyjadřovat. Zkušenosti s hlukem o víkendu mají i v jiných obcích. „Lepší je ta vyhláška, protože je to dané. A i tak to lidé porušují a kolikrát se sousedi moc nesnesou,“ myslí si Aneta z Broncová ze Srubce na Českobudějovicku.

„Kdyby se lidé domluvili, tak by sousedská dohoda mohla fungovat. Bylo by to fajn,“ drží palce obyvatelům Habří Josef Bartoš ze Stehlovic na Písecku.

Spustit audio