Nezaměstnaných v květnu na jihu Čech mírně ubylo

8. červen 2009

Na jihu Čech v květnu mírně ubylo lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji klesla o jednu desetinu procenta na 6,4 procenta. Vyplývá to z aktuálních čísel, která dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Bez práce je v regionu 22,5 tisíce lidí a úřady práce měly na konci měsíce k dispozici o téměř 300 volných míst více než v dubnu, přesně 2300.

V rámci republiky patří Jihočeskému kraji třetí místo hned po Praze a Středočeském kraji. S výjimkou Táborska ubylo lidí bez práce ve všech okresech Jihočeského kraje. Nejvýraznější snížení míry nezaměstnanosti přitom hlásí okresy Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Prachatice, kde ve srovnání s dubnem ubylo zhruba pět procent nezaměstnaných.

Lidé, kteří hledají nové uplatnění, mají nejvíce možností na Písecku, kde na jedno volné místo připadá šest uchazečů zapsaných v evidenci úřadu práce, na opačném pólu je Jindřichohradecko s 18 nezaměstnanými na jedno nabízené volné místo.

Počet lidí bez práce se z pohledu celé republiky ani nezvýšil, ani neklesl. Číslo, vyjadřující míru nezaměstnanosti zůstalo v květnu stejné jako v dubnu - 7,9 procenta. Ve stejném období loni to bylo jen pět procent.

autor: Ivan Mls
Spustit audio