Nevhodné palivo, špatná práce se vzduchem nebo designová kamna vám patřičné teplo a úspory nezajistí

16. duben 2024

Pomalu, ale jistě se otepluje, a tak se dá říci, že topná sezóna je ve své poslední třetině. Jaké jsou nejčastější nešvary majitelů kamen na tuhá paliva – ať už kamínek, sporáků či kamen krbových v výměníkem?

Vedle zanedbání pravidelného čistění spalinových cest se revizní technička Dana Malinovská i kominíci denně setkávají s dalšími problémy.

Jednou ročně by měl celou spalinovou cestu prohlédnout a vyčistit kominík. Nejlépe před zahájením topné sezóny. Pokud na to uživatel fyzicky stačí, měl by minimálně vyčistit během topné sezóny spalinové cesty 3x. Může tak zjistit případné zadehtování kouřovodu, komína a zjednat nápravu. Ušetří za případné opravy komínů frézováním.

Nevhodné palivo a škrcení vzduchu

Velké oblibě se těší kamna na pelety. Po jejich velkém zdražení spousta zákazníků sleduje spíše jejich cenu než kvalitu. Spousta lidí se domnívá, že když si koupí v hobby marketu nebo na pile suché štípané dříví, že je vhodné pro okamžité topení. Nikdo vám ale nezaručí, že dřevo vysychalo 2–4 roky venku a má maximální vlhkost 20 % v jeho mase. Jinak nemáme zaručenou výhřevnost dřeva, správnou funkci kamen, a hrozí také zadehtování spalinových cest.

Lidé většinou naloží kamna a nedají ohni šanci se pořádně rozhořet. Hned uzavírají přívod spalovacího vzduchu. Docílí sice toho, že jim palivo bude pomalu prohořívat. Ale palivo, které např. není dostatečně suché nebo je nekvalitní, bude produkovat velkou vlhkost ve spalinách. A odnese to opět komín, včetně možného zadehtování. Přívod vzduchu by se měl přivřít, nikoli stáhnout na minimum nebo úplně zavřít.

Krbová kamna

Pokud máte vše v pořádku, a přesto někde bude tepla hodně, jinde málo, může za to třeba špatně zvolený spotřebič. Každý spotřebič, který chcete k určitému účelu se vyplatí zkonzultovat s kominíkem, případně projektantem i topenářem. Ti by měli s ohledem na budovu, ve které ho budete používat a její případné tepelné ztráty říct, jaký výkon by měl tento spotřebič na tuhá paliva mít. Teprve pak si začněte vybírat nové topení.

Designová kamna jsou spíš jen pro okrasu

Designová kamna je velice přesný termín jako u módního oblečení. Většinou vzhled převažuje nad funkčností (poznatek autora). Předpokládá se, že si v nich uživatel zatopí na chvilku, pro „pocit“ - např. na Vánoce.

Designová kamna nejsou určená pro běžné topení. Jak dodává Dana Malinovská: „Jedna ze zákaznic si tato kamna bez konzultace koupila, protože je chtěla mít prosklená a širokoúhlá. Po zapálení dřeva, které do nich dala, nemohla přiložit, dokud oheň téměř nevyhasl. Jakmile při hoření otevřela dvířka a chtěla přiložit další polínka, kamna začala přikládacími dvířky tak kouřit, že jí zakouřila celý dům. Bohužel výrobci v návodu i v technických parametrech uvádějí, že se jedná o designová kamna, takže jsou z obliga. Tato kamna neměla kouřovou komoru nad topeništěm. Chyběl tam konický vstup pro spaliny do kouřovodu v ploše, a proto pokaždé, když v kamnech ještě hořelo nebo doutnalo, tak si spaliny vybraly možnost nejmenšího odporu a šly do místnosti.“

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.