Neplatiči dluží Budějovicím méně

29. září 2004

Zhruba o 1,5 milionu na 9,5 milionu korun se letos Českým Budějovicím podařilo snížit dluh, který mají neplatiči nájemného vůči městu.

Podle ředitele společnosti Správa domů Ladislava Volfa se tak projevil důslednější postup magistrátu proti dlužníkům.

V ubytovně pro neplatiče, kterou město zřídilo z administrativní budovy bývalé slévárny Trival, již bydlí 21 neplatičů nájemného. Nařízeno je šest dalších exekucí na vyklizení bytů s poskytnutím náhradního ubytování. "Pozitivní dopad mělo i rozhodnutí zastupitelstva snížit těm dlužníkům, kteří zaplatí dluh a uzavřou s městem splátkový kalendář, o čtyři pětiny poplatky z prodlení. Tuto možnost využilo kolem 80 neplatičů," řekl Volf ČTK. Správa domů a bytů se v minulých letech potýkala se 120 neplatiči, u nichž soud rozhodl o zrušení užívacího práva k bytu. Privatizací bytů se tak velká část těchto lidí dostala k jiným vlastníkům, takže město řeší již jen několik desítek exekucí. U nepolepšitelných dlužníků se uplatňují exekuční vystěhování bez náhrady. Letos byl tento postup využit u dvou, loni pak u šesti dlužníků.

Ve stotisícových Českých Budějovicích je 39.000 bytů. Město vlastní 2300 bytů, ve kterých bydlí asi 5700 lidí. Počet nevyřízených žádostí o přidělení bytu přesahuje 650. Podle Volfa město ještě prodává další domy, takže v jeho majetku zůstanou zhruba 2000 bytů; polovina z nich budou takzvané byty zvláštního určení, tedy byty v domech s pečovatelskou službou či byty bezbariérové.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio