Nemocnice České Budějovic operuje více pacientů s šedým zákalem

18. duben 2005

Lékaři českobudějovické nemocnice zvýšili počet operací šedého zákalu. Loni se těmto operacím podrobilo více než 1500 pacientů, což je o 700 více než na počátku 90. let. Zatímco dříve museli pacienti na operaci čekat i několik měsíců, nyní je lékaři operují takřka okamžitě, řekl ČTK primář očního oddělení Jan Sattran.

Očním odborníkům pomáhá špičková technika. Využívají například speciální fotografické zařízení, které je schopno digitálně zaznamenat průtok cévním systémem sítnice a určit různé patologie na očním pozadí. "Tím, že máme k dispozici špičkové symetrické vybavení v obou operačních sálech, můžeme operovat pět dní v týdnu a více nemocných, což vedlo k maximálnímu snížení čekání na operace," uvedl Sattran. Šedý zákal je onemocnění oční čočky. Zatímco čočka zdravého oka je čirá, při šedém zákalu ztrácí svou průhlednost a zšedne či zhnědne. Zákal lze v některých případech léčit očními kapkami, u pokročilé nemoci je ale nutná operace. Při ní se zkalená čočka vyjme z oka a nahradí se umělou.

Nemocnice České Budějovice je se 1650 lůžky čtvrtým největším zdravotnickým zařízením v republice. Je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, ročně je v ní hospitalizováno zhruba 48.500 pacientů a lékaři tam provedou bezmála 25.500 operačních zákroků a více než 420.000 ambulantních vyšetření. Loni se v nemocnici narodilo při 2046 porodech 2109 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio