Některým školáků dnes končí školní rok, do škol nastoupí řemeslníci

26. červen 2009

Ačkoli se vysvědčení letos rozdává ve většině základních škol až v úterý 30. června, někde to bude už dnes. Jako třeba v českobudějovické základní škole Kubatova. Tam totiž budou stěhovat interiéry tříd prvního stupně z budovy v zahradním areálu do uvolněných prostor Gymnázia olympijských nadějí. Do budovy v zahradě se během léta totiž znovu vrátí mateřská škola.

Vysvědčení už dnes rozdají učitelé také v základní škole v ulici Alešova ve Vodňanech. I tam je podle ředitele Pavla Škudly důvodem plánovaná rekonstrukce: "O prázdninách má proběhnout rekonstrukce varny školní jídelny. Abychom vše stihli včas dokončit a jídelna byla připravena za začátek školního roku, tak na poslední dva dny června dávám ředitelské volno. Žáci samozřejmě tuto zprávu přijali s nadšením, protože se jim prázdniny prodlouží."

Žáky v základní škole Oskara Nedbala na českobudějovickém sídlišti Šumava o prázdninách vystřídají stavbaři. Jak vysvětlila náměstkyně primátora Ivana Popelová, mezi školou a jídelnou tam začnou budovat spojovací chodbu: "Děti tam musí chodit venkem a vstup do jídelny je z frekventované komunikace. Přechod by měl být nově bez větších rizik. Rozšiřovat se bude také šatna. Termín dokončení stavby je do konce letošního roku. Předpokládané náklady jsou necelých 10 milionů korun."

Psychologové na Lince bezpečí očekávají s koncem školního roku více telefonátů kvůli vysvědčení. Během roku přitom s dětmi řeší hlavně problémy v rodině, školy se týká zhruba sedm procent dotazů.

Podle ředitelky Linky bezpečí Lucie Peškové zavolá v následujících dnech zhruba o několik desítek dětí více než obvykle: "V loňském roce jsme zaznamenali asi necelých 80 telefonátů na toto téma. V pololetí jsem registrovali oproti loňsku více telefonátů, takže očekáváme, že nyní bude opět mírně vyšší."

Rodiče už jsou podle Peškové většinou na vysvědčení připravení, většina z nich ví, že má školní výsledky svých dětí sledovat po celý rok.

autoři: Ivan Mls , Petra Matoušková , kvm
Spustit audio