Některé památky nezavírají ani v zimě. Na speciální prohlídky zve například hrad Rožmberk nad Vltavou

29. listopad 2021 10:56

Většina památek ve správě Národního památkového ústavu už zavřela své brány. Jihočeské zámky Český Krumlov, Hluboká, Vimperk i hrad Rožmberk ale zvou na zimní prohlídky. Na temperovaných trasách turisté nahlédnou třeba do soukromých pokojů šlechticů.

Návštěvníci hradu Rožmberk projdou soukromé pokoje Buquoyů z poloviny 19. století. „Nahlédnou do takové té každodennosti šlechtického života. Kromě jídelny nebo salonu představujeme třeba pracovnu. Jsou tady špičkové kusy nábytku i významný soubor optických grafik,“ popisuje kastelánka Andrea Čekanová.

Turistický ruch na celém Českokrumlovsku je stále poznamenaný pandemií koronaviru. Andrea Čekanová to pociťuje i na návštěvnosti hradu. „Měsíc listopad skutečně není exponovaný, ale od ledna do března bývá naší výhodou, že jsme blízko turistické lokality Lipensko. Loňská zimní sezona, kdy byly nepříznivé sněhové podmínky, pro nás byla docela atraktivní,“ dodává.

Na zimní trasu se přijel podívat s manželkou Ivo Duchoň ze středočeského Nového Strašecí. „Jsme tady poblíž na víkendovém pobytu a pátrali jsme, kam vyrazit. Zaujalo nás, že tady mají otevřený jeden prohlídkový okruh, protože máme rádi hrady a zámky,“ říká.

Hrad Rožmberk zve na prohlídky do konce listopadu od úterý do pátku. Pak otevře brány opět od ledna do března. Turisté mohou v zimních měsících vyrazit také na zámek Hluboká nad Vltavou nebo do Hradního muzea v Českém Krumlově.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související