Některá pyrotechnika se stále prodává načerno. Může člověka vážně zranit

29. prosinec 2015

Popálené ruce, obličej nebo utržené prsty. Každý rok ošetřují záchranáři po novoročních ohňostrojích desítky zraněných. Ti si někdy za úraz mohou sami, protože nedodrží návod, ale často je také zraní nebezpečná načerno dovezená pyrotechnika.

Obchodníci ji nabízí na parkovištích z auta, jako podpultové zboží a někdy ji mají přímo ve stánku nebo obchodě. Před koncem roku proto prověřují pyrotechniku i inspektoři z Úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva. Zaměřují se hlavně na příhraničí.

„Toto kontrolujeme už léta a skutečně se to každým rokem zlepšuje. Většina pyrotechniky k nám přichází z Číny, a když si ji vezmeme na přezkoušení, málokdy zjistíme, že by nesplňovala bezpečnostní požadavky,“ říká Pavel Koblasa.

Objevují se ale i načerno dovezené výrobky, které nezkontroloval žádný zkušební ústav. Taková pyrotechnika může člověka při novoročních oslavách vážně zranit, i když bude dodržovat předepsaný návod.

„Hlavně v těch příhraničních oblastech se neschválená pyrotechnika prodává především z aut, takže při kontrolách obchodů na ni nenarazíme,“ zdůrazňuje Pavel Koblasa.

Každá pyrotechnika by měla mít kromě českého návodu a data spotřeby také označení o tom, že je zkontrolovaná zkušebním ústavem. Buď to může být černý lvíček v bílém oválném poli nebo značka shody CE a za ní číslo označující úřad státu, který pyrotechniku zkontroloval. Česká republika má značku CE 2231.

Černý lev v bílém oválném poli značí, že tato pyrotechnika prošla zkouškou Českého úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio