Nejvíce umírají Jihočeši na nemoci oběhové soustavy

8. listopad 2005

Nejčastějšími příčinami úmrtí v Jihočeském kraji jsou nadále nemoci oběhové soustavy. Za letošní první pololetí kvůli nim zemřelo 1498 lidí, což bylo jen o 86 méně než ve stejném období loni. Celkem zemřelo od ledna do června na jihu Čech 3237 osob, stejně jako loni. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Při úmrtích na nemoci oběhové soustavy lidé nejčastěji podlehli takzvaným mozkovým příhodám, kdy jich v prvním pololetí zemřelo 470, meziročně o 23 osob méně. Infarkty myokardu připravily o život 311 obyvatel kraje, o 50 méně než ve stejném období loni. Počet klesá i díky lékařům kardiocentra v českobudějovické nemocnici. V kraji funguje systém, kdy sanita pacienta s život ohrožujícím infarktem převeze z okresní nemocnice přímo do centra. Šanci na přežití infarktu podle lékařů také zvyšuje rychlý příchod pacienta. Přijede-li člověk do kardiocentra během jedné hodiny po vzniku obtíží, je úmrtnost na infarkt 2,7 procenta, do tří hodin čtyři a do 12 hodin 11 procent. Nad 24 hodin se už úmrtnost blíží jedné čtvrtině.

Druhou nejčastější příčinou úmrtí v kraji byly v prvním pololetí zhoubné novotvary, ne něž zemřelo 908 lidí. Loni měly na svědomí 911 lidí. Úmrtím zaviněným rakovinou dominují zhoubné novotvary průdušek a plic. Kvůli nim zemřelo od ledna do června 170 lidí, tedy o pět méně než ve stejném období roku 2004.

Nejvíce úmrtí zaznamenal ČSÚ od ledna do června na Českobudějovicku, kde zemřelo 865 lidí. Meziročně to bylo o 21 úmrtí více. Nejméně zemřelých evidovali statistici na Prachaticku (282) a Českokrumlovsku (295).

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio