Nejmenší evropská restaurace je v Rakousku, vyzkoušejte místní recept na sýrové knedlíky

19. červen 2016

V rakouském městečku St. Michael im Lungau, vzdáleném zhruba tři a půl hodiny cesty od Českých Budějovic, stojí romantický hotel Wastlwirt. Ten má již stovky let starou tradici.

„Ten základ je 600 až 700 let starý, ale samotný hostinec má tradici 500 let. Pracuje zde už páté pokolení rodiny,“ říká majitel Rudi Bayern.

Ani on nebude mít problém předat tradici další generaci. „Syn určitě bude pokračovat, on je nadšený pro gastronomii, pohostinství a myslím, že je rád, že může hotel převzít,“ dodává.

Součástí hotelu Wastlwirt je i nejmenší restaurace v Evropě. Je v ní místo pouze pro dva hosty. „Restauraci většinou využívají čerstvě zamilovaní, hodí se také pro různé akce jako například výročí svatby a pro speciální hosty,“ dodává Rudi Bayern.

Recept na tradiční rakouské sýrové knedlíky

Suroviny:
1 kilogram žemlí nebo chleba
350 gramů kvalitního sýra (ve Wastlwirtu používají sýr ze statku)
750 mililitrů mléka
200 gramů mouky
cibule
máslo
sůl, pepř
muškátový oříšek

Žemle nakrájejte na malé kostičky, nalijte na ně horké mléko a nechte 10 minut odstát. Pak oloupejte cibuli, nakrájejte a orestujte na pánvi s tukem. Nastrouhejte sýr, vmíchejte do něj trochu soli, pepře a muškátový oříšek. Z žemlí, mouky, orestované cibule a okořeněného sýra vytvořte těsto.

Tvarujte malé knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Pak ještě dejte knedlíky osmažit na pánev s rozpuštěným máslem, jen aby se lehce osmahly, a podávejte. Hodí se například do cibulačky nebo vroucího vývaru.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio