Nejlepší ekofarma je u Chvalšin

19. květen 2005

Cenu pro nejlepšího ekologického zemědělce za loňský rok získala farma Borová u Chvalšin na Českokrumlovsku. Vítězům náleží putovní pohár s tisícovkou desetikorun čerstvé ražby, takzvaný Bartákův hrnec. Majitelé farmy se zaměřením na chov dobytka, koní a agroturistiku jej převezmou v sobotu 28. května. ČTK to řekla Vladimíra Červená ze Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio.

"Patří mezi vzorové ekofarmy. Nabízí komplexnost a celkovou kvalitu poskytovaných služeb v oblasti ekoagroturistiky," vysvětlila důvody ocenění Červená. Součástí slavnostní akce bude i exkurze po farmě s ochutnávkou farmářských výrobků, ukázka pastvy ovcí se psy, jarní hry s koňmi a country bál. Oceněná ekofarma, jež patří manželům Kamírovým, hospodaří v Chráněné krajinné oblasti Blanský les. Vznikla v roce 1993 privatizací státního statku Kájov. Farma chová na 250 hektarech hovězí dobytek bez tržní produkce mléka. Zaměřuje se i na chov koní pro rekreační a westernové ježdění.

Svaz Pro-Bio je celostátní sdružení ekozemědělců se sídlem v Šumperku. Jako nevládní a nezisková organizace zastupuje jejich zájmy. V tuzemsku má deset regionálních center. Svaz má nyní přes 500 členů, farmářů, chovatelů, zpracovatelů a prodejců biopotravin, ale i spotřebitelů a škol. Tradiční cenu Bartákův hrnec uděluje nejlepším ekologicky hospodařícím farmářům od roku 1992. Loni zvítězila rodinná farma Pollau z Pavlova na Břeclavsku, která pěstuje vinnou révu, byliny a koření.

autor: čro čb
Spustit audio