Nejjasnější meteory uvidíte v prosinci. Geminidy jsou nejen bílé a žluté, ale i namodralé a nazelenalé

17. prosinec 2023

Zajímavým úkazem na prosincové obloze je meteorický roj Geminidy. Jak uvádí jihočeská astronomka Jana Tichá, obsahuje nejjasnější meteory z celého roku. Co přesně na nebi uvidíme, závisí na tom, kterou částí oblaku drobných tělísek Země zrovna prolétává, zda je jasné počasí a zda se oblečeme dostatečně teple na to, abychom vydrželi venku.

„Geminidy mohou být ještě krásnější než známé srpnové Perseidy. Ty meteory jsou často nejen bílé a žluté, ale objevují se tam i namodralé, nazelenalé,“ popisuje Jana Tichá.

To podle ní může souviset s materiálem mateřského tělesa, kterým je těleso označované za planetku číslo 3200 – Phaeton. „Dneska ale tušíme, že Phaeton je už vyhaslé, nebo znovu zamrzlé jádro komety, která se dostává velmi blízko ke Slunci. Tím, jak se u Slunce nahřeje a pak zase chladne, trousí další a další mikroskopické úlomky toho zřejmě původně kometárního jádra,“ uvádí.

První záznamy o pozorování meteorického roje Geminidy pochází z 19. století. Phaeton byl objeven v 70. letech minulého století a velmi brzy se ukázalo, že s rojem souvisí.

Maximum meteorického roje je ze Země pozorovatelné kolem 14. prosince. „Nepotřebujete žádný dalekohled. Meteory jsou tak jasné, že je krásně uvidíte pouhým okem,“ doplňuje Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související