Nejfrekventovanější cyklostezka spojuje Budějovice s Hlubokou

15. srpen 2005

Nejrušnější cyklostezkou v jižních Čechách je jedenáctikilometrový úsek z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Za jediný den tudy v červenci projelo přes 3000 cyklistů a bruslařů, což je asi o 1000 více než v minulých letech. Vyplývá to ze sčítání, které v 15 městech jižních Čech uspořádala Nadace Jihočeské cyklostezky.

"Sčítání potvrdilo, že je třeba stavět stezky určené výhradně pro cyklisty, kam auta nesmějí. Pak budeme mít víc lidí, kteří jezdí na kole," řekl ČTK Jan Šmidmayer z nadace. Podle něho se ukázalo, že úsek Budějovice-Hluboká je v podstatě jedinou ucelenější cyklostezkou v jižních Čechách. Tato tři metry široká komunikace je určená jen pro cyklisty, bruslaře a pěší. "Nestačí vyznačit stezku jen cedulkami - pokud cesta vede po normálních silnicích, počty cyklistů klesají, protože se bojí aut," doplnil. Nárůst zájmu o tento způsob cestování z Budějovic do Hluboké zdůvodňuje Šmidmayer i tím, že přibylo bruslařů. Brigádníci tam za den napočítali asi 600 bruslařů, což je o dvě třetiny víc než loni. Dopravní vytíženost komunikace je podle něho už za hranicí únosnosti, proto zastává názor, že úseku by ulevila cyklostezka i na pravém břehu Vltavy.

V rámci projektu Intenzita cyklistické dopravy brigádníci v průběhu celého července sledovali na 15 místech kraje počet cyklistů, pěších a bruslařů. Vždy sčítali jednou v pracovní den a jednou v den volna. "Okolo tisíce cyklistů bylo zaznamenáno rovněž v Nových Hradech, Lipně nad Vltavu či Nové Peci," doplnil Šmidmayer. Podle něho ze sčítání jasně vyplynulo, že tam, kde je stezka určená pouze cyklistům, je její využití několikanásobné. "Proto je potřeba řešit dopravu tak, aby cyklisté měli vždy svůj jízdní pruh," uvedl. Pracovníci nadace vyhodnocovali pohyb na stezkách v obou směrech jízdy vždy od 06:00 do 22:00. Zjistili, že cesty jsou využívány především odpoledne. Stanovili tři kategorie - děti a mládež, střední generace, senioři, přičemž nejvíce cyklistů bylo v produktivním věku. Výběr z výsledků je zveřejněný na internetové adrese www.jihoceske-cyklostezky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio