Nedaleko jihočeských Slavonic se můžete projít zaniklou středověkou osadou

2. červen 2015
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Je to zvláštní místo. Stačí jen trošku přivřít oči, popustit uzdu fantazii a okamžitě se přenesete o sedm století zpátky. Procházka mezi odkrytými základy zaniklé středověké vesnice Pfaffenschlag nedaleko Slavonic na jihu Čech dokáže být působivým zážitkem pro každého, včetně turistů zmlsaných návštěvami antických památek.

Místo, kde vesnice stála, bylo pravděpodobně osídleno už Slovany. Dokazují to nálezy zbytků chýší, které byly postaveny z prutů a bláta. Toto zřejmě původní sídliště zaniklo někdy ve 12. století.

Slavonický farář nechal ale na jeho místě na konci 13. století postavit novou vesnici. Pozval do ní německé kolonisty a ti ji nazvali Pfaffenschlag, česky Farářova Mýtina. Osada však nepřežila dobu husitských válek. Jako majetek katolického duchovního byla zpustošena a už nikdy nebyla znovu obnovena.

Vesnice sestávala z více než deseti usedlostí, které byly uspořádány ve dvou řadách. Každá stála na jednom břehu potoka, který tak vlastně protékal návsí. Domy byly stavěné z kamene, navazovaly na ně hospodářské objekty a u některých byly objeveny i podzemní sklepní prostory, místy až třicet metrů dlouhé. Současný rybník, který rozděluje ves na horní a dolní část, pochází až z roku 1483, kdy Pfaffenschlag už padesát let neexistoval.

Pfaffenschlag - uprostřed ruin je rybník z 15. století

Jedinou stojící stavbou v Pfaffenschlagu je betonový bunkr na okraji obce. V třicátých letech 20. století tu byl poblíž rakouské hranice vybudován mohutný pás opevnění a jednu jeho pevnost stratégové umístili jen několik metrů od základů středověké usedlosti.

Návštěva Pfaffenschlagu na Květnou neděli se může vyplatit

Pfaffenschlag - základy domů zarůstají starčekem

Romantická pověst praví, že vesnici nerozbořili husité, nýbrž Švédové za třicetileté války. Vesničané před jejich příchodem údajně schovali všechny své cennosti do máselnice, kterou vhodili do studny. Švédové poté vesnici srovnali se zemí, obyvatele pobili a ti, kteří uprchli, se již nevrátili. Po této události se začal vždy o půlnoci v nedalekých Slavonicích objevovat formanský vůz, který jede směrem ke zbořené vesnici a zmizí u studánky, které se říkalo máselnicová.

Podle pověsti bude formanský vůz cestu vykonávat tak dlouho, dokud bude poklad v máselnici ve studánce. Pokud si ovšem o Květné neděli na formanský potah počíhá poctivý člověk a odříká starou formanskou formulku, bude mu poklad ze studánky vydán.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d3253.938556188024!2d15.30306!3d49.0147706!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x0!2zNDnCsDAwJzUzLjIiTiAxNcKwMTgnMTEuMCJF!5e1!3m2!1scs!2scz!4v1433233980087" width="610" height="450" frameborder="0" style="border:0"></iframe>
autor: Filip Černý
Spustit audio