Návštěvníky nejvíce přitahují Krumlov a Hluboká

24. září 2004

Státní zámek Hluboká nad Vltavou a hrad a zámek Český Krumlov letos na jihu Čech nejvíce přitahovaly turisty. Návštěvnost obou památek, které patří k nevyhledávanějším i v celostátním měřítku, se letos výrazně zvýšila - na Hluboké o 20.000 a v Krumlově o více než 6000 osob. Zájem o další jihočeské památky ale v meziročním srovnání spíše klesl.

Českokrumlovský hrad a zámek si letos prohlédlo 73.624 turistů. Podle kastelána Pavla Slavka návštěvnost v některých měsících meziročně vzrostla o 15 až 20 procent. "Stejně jako v předchozích letech nabízíme tři historické prohlídkové trasy a čtyři volně přístupné galerie. Počet turistů každoročně stoupá již od let 1991/1992, jediný výkyv způsobily záplavy v roce 2002," uvedl Slavko. Významný vliv na návštěvnost města, zapsaného v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, podle něj mají encyklopedické informace na webových stránkách oficiálního informačního systému Českého Krumlova. "Denně zaznamenává 17.000 vstupů zájemců ze 143 států," připomněl Slavko. Kastelán zámku Hluboká nad Vltavou Miroslav Pavlíček přiznal, že důvody zvýšení počtu návštěvníků na letošních 172.000 není schopen jednoznačně definovat. "Zájem je skutečně větší, ale jeho příčina nám zatím zůstává skryta. Zaznamenali jsme pouze zvýšený počet turistů ze zemí bývalého Sovětského svazu," konstatoval.

O jeden až několik tisíc turistů méně než loni zavítalo na zámky v Jindřichově Hradci a Třeboni na Jindřichohradecku. Přitom další návštěvníci absolvují již tradiční noční prohlídky jindřichohradeckého zámku, při nichž se zjevuje tajemná Bílá paní. V Třeboni by pak mohly statistické údaje o návštěvnosti ještě zlepšit některé zámecké akce v období Vánoc.

autor: čro čb
Spustit audio