Nápor sněhu nevydržela další střecha

9. březen 2006

Těžký sníh zničil střechu tělocvičny v areálu bývalých kasáren U Sloupu u Vimperku na Prachaticku. Padající trosky nikoho nezranily. "Objekt je po odchodu armády již pět let prázdný a nevyužívaný," řekla dnes ČTK vimperská starostka Stanislava Chumanová.

Střecha opuštěné tělocvičny se zřítila o víkendu, kdy na jihu Čech napadl o místy až 75 centimetrů sněhu. Škoda zatím nebyla vyčíslena, budova je však prakticky zničená. Podle starostky byla tělocvična pravidelně kontrolována a nic nenasvědčovalo tomu, že by hrozilo zřícení střechy.

Tělocvična byla jedním z objektů, pro které město po převodu kasáren, zat ím nenašlo využití. Možné investory se snaží přivést anglická firma Progres 21, s níž má radnice exkluzivní smlouvu na jejich hledání. Kontrakt vyprší v létě.

Jihočeští hasiči začali tento týden opět s kontrolami střech, které by mo hl narušit těžký sníh. Zaměřují se na budovy s plochými střechami na Jindřichohradecku, Českokrumlovsku a Prachaticku. Od konce ledna do 22. února zkontrolovali v kraji 289 objektů; pět doporučili uzavřít, ze 116 odstranit sníh.

Těžký sníh prolomil počátkem února střechu haly v bývalých kasárnách v Českých Budějovicích. V Kaplici na Českokrumlovsku se zřítila střecha skladovací haly. Zbortily se také střechy na domě ve Frymburku a na skladovacích halách v Nové Bystřici, Mříči a Českých Budějovicích. Nával sněhu nevydržela koncem ledna ani střecha Pošumavského hasičského muzea ve Stachách na Prachaticku. Škodu odborníci vyčíslili na dva miliony korun. V Mostkách na Českokrumlovsku se už 3. ledna pod sněhem provalila střecha vepřína, v němž bylo ustájeno asi 400 prasat.

autor: čro čb
Spustit audio