Nadýchaná špinavá buchta se skořicí a rozinkami Libuše Fanturové je jako sladký polštář

V roli cukrářky se ocitla Libuše Fanturová z Nové Role na Karlovarsku. Upekla nám buchtu, kterou dělávala její babička, a vždycky se po ní jen zaprášilo. Špinavá se jí říká proto, že cukr a skořice pečením zkaramelizují a udělají na buchtě tmavé stopy.

Špinavá buchta

Ingredience:

800 g hladké mouky

250 ml mléka

50 g másla

40 - 50 g husího, kachního nebo vepřového sádla

60 g droždí

60 g cukru

½ lžičky soli

1 vejce

Náplň:

100 g rozpuštěného másla

2 skořicové cukry

1 vanilkový cukr

50 g cukru krystal

50 g rozinek namočených v rumu

Postup:

Do mísy přesejeme mouku, uděláme do ní důlek. Do něj vlijeme polovinu ohřátého mléka, přisypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme nakynout 15 minut.

Po vykynutí dolijeme zbytek mléka a přidáme cukr, vajíčko a rozpuštěné máslo, sádlo a trošku soli. Vše smícháme dohromady a vypracujeme ručně vařečkou vláčné těsto. Musíme vařečkou nadzvedávat těsto a podebírat ho rychlými tahy až začne vehnaný vzduch „šeptat“. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Nakynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál a rozválíme na placku vysokou 1 – 1,5 cm. Placku bohatě pomažeme v celé ploše rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým, vanilkovým i obyčejným cukrem, poházíme rozinkami po celé ploše a placku zavineme jako roládu.

Bábovkovou formu vymažeme máslem a do formy do kruhu stočíme zavinutou roládu. Těsto do ní netlačíme, jen jemně položíme. Necháme ještě 15 minut kynout, po povrchu pomažeme máslem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 35 minut. Po vychladnutí se buchta krájí jako bábovka.

Libuše Fanturová

Recept na špinavou buchtu má od své babičky, která ji pekla, už když byla malá. Recept je tak starý už více než 70 let. Aby byla buchta dobrá, musíte prý všechnu práci dělat ručně.

Paní Fanturová nám uvařila k obědu výborný segedínský guláš s knedlíkem. Podával se na talířích z porcelánky v Nové Roli, kde původně paní Fanturová pracovala. Prý nejraději zdobila hrnečky.

Patrik Rozehnal a Libuše Fanturová