Na Země živitelku přijede 600 vystavovatelů

15. srpen 2003

Po roční pauze způsobené ničivými záplavami se 28. srpna otevřou na českobudějovickém výstavišti brány agrosalonu Země živitelka. I když voda loni zaplavila areál výstaviště až do výšky čtyř metrů, podařilo se vše důležité opravit a zrekonstruovat, řekla dnes novinářům ředitelka Výstaviště České Budějovice Marcela Payerová.

Návštěvníky čekají opravené prostory v pivovarské zahradě a zrekonstruované výstavní pavilony. "Škody na majetku dosáhly 85 milionů korun, zatím jsme do rekonstrukcí investovali 70 milionů korun," odpověděla na dotaz ČTK Payerová. I když podle ní loni Výstaviště hospodařilo se ztrátou 24 milionů, na rekonstrukci areálu se podílí samotné. "Finance jsme sehnali z našich pojistek," uvedla Payerová. Při slavnostním zahájení výstavy udělí ministr zemědělství Jaroslav Palas prvním 34 výrobkům značku Klasa. Tu propůjčuje ministerstvo nadprůměrně kvalitním domácím potravinám a zemědělským výrobkům.

Agrosalon Země živitelka se koná potřicáté. Letos se ho zúčastní 16 evropských zemí, dále Čína, Japonsko a USA. Organizátoři počítají s tím, že na výstavu přijede více než 600 vystavovatelů. Náměstek ministra zemědělství Dušan Vaněk ocenil, že českobudějovická expozice směřuje více k odbornosti. "Už to nejsou celonárodní dožínky jako kdysi," řekl Vaněk. Garantem výstavy je právě ministerstvo zemědělství. Kromě něj se do koncepce programu zapojilo i ministerstvo pro místní rozvoj a Agrární komora.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio