Na úpravu běžeckých tras chybí na Jindřichohradecku finance

11. únor 2005

Obcím na Jindřichohradecku chybějí peníze na úpravu běžeckých tras. Například oblast takzvané České Kanady protíná zhruba 80 kilometrů běžeckých stop, které obce loni na podzim nově vyznačily. Nyní jim však scházejí peníze na údržbu.

"Na vytyčení stop jsme si dali záležet, už jsme do tohoto projektu z obecních rozpočtů investovali čtvrt milionu korun. Náklady na údržbu stop však už přesahují naše možnosti," řekl ČTK starosta Nové Bystřice Jiří Zimola. Chybějí například peníze na nákup sněžných skútrů a jejich provoz. Zatím má vlastní skútr pouze Nová Bystřice. Jeden kilometr strojové úpravy tras stojí podle Zimoly 150 až 200 korun; celkové náklady na zimní údržbu nové sítě běžeckých stop starosta odhadl na 400.000 korun. Území České Kanady se rozkládá podél hranic s Rakouskem a sněhové podmínky tam bývají velmi příznivé. Z toho důvodu se sedm obcí spojilo s cílem přilákat turisty i v zimě. Vedle Nové Bystřice se na projektu podílejí Staré Město pod Landštejnem, Slavonice, Český Rudolec, Kunžak, Číměř a Člunek. Tajemník radnice v Českém Rudolci Jaroslav Dvořák uvedl, že pět až deset tisíc korun, které může obec z rozpočtu vyčlenit, stačí jen na péči o základní sedmikilometrový okruh bez napojení na další trasy. "Firma, která pro nás údržbu zabezpečuje, začne s úpravami poprvé tento pátek a počítáme, že to bude dělat jednou týdně," uvedl Dvořák. Na vyznačení stop obce získaly 200.000 korun z programu obnovy venkova a zbytek hradily z vlastních prostředků. Projekt zahrnuje i pořízení velkoplošných informačních tabulí a vydání mapek zimních běžeckých tras.

Jihočeský kraj podporuje projekt Bílá stopa, který se zaměřuje na Šumavu. "Kraj dává v tomto roce na úpravu běžeckých tras na Šumavě celkem 200.000 korun," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková. "Zkusím kraj také požádat o pomoc, protože lyžařské stopy nejsou jenom na Šumavě," poznamenal novobystřický starosta Zimola.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio