Na Táborsku se podařilo zbrzdit zvyšování ceny vody, která patří k nejvyšším v Česku

14. srpen 2013

Cena vody na Táborsku už nebude stoupat tak rychle jako v uplynulých letech. Vyplývá to z analýzy hospodaření Vodárenské společnosti Táborsko, která vodou zásobuje Planou nad Lužnicí, Sezimovo Ústí a Tábor. O tomto souměstí se před časem psalo jako o jednom z nejdražších míst v republice. Bylo to v souvislosti se zdražením vody, jejíž cena se vyšplhala zhruba na sto korun za kubík.

Hlavním důvodem vysoké ceny je rozsáhlá rekonstrukce kanalizační sítě. Město si na to muselo půjčit jednu miliardu.

Platba za vodu se skládá ze dvou částek. Pohyblivá částka je i se započtením daně 87 korun 50 haléřů za krychlový metr. Pevná složka ceny za vodoměr zůstává beze změny. U nejběžnějšího bytového vodoměru to dělá přes 2000 korun za rok.

Podle táborského starosty Jiřího Fišera se podle ekonomických ukazatelů zdá, že další zásadní zdražování vody už nebude zapotřebí:

„Zatím se zdá, že z nejhoršího jsme venku. Samozřejmě nemám až tak pozitivní zprávu, abych řekl, že se voda bude zlevňovat nebo že se cena udrží, ale je pravda, že oproti loňskému roku i oproti tomu výhledu se nám podařilo trochu utlumit investice a přitom se dostat na rozumné nájemné, aniž bychom ohrozili splácení úvěru za tu obrovskou investici, která byla v minulosti do kanalizační soustavy.“

„To znamená, jestliže jsme minulý rok meziročně zvyšovali cenu vody až o 10 korun za kubík, tak teď to vypadá, že bychom mohli být v úrovni asi tak tří korun. A tento trend už by snad měl být setrvalý a blížit se spíš nějaké inflaci,“ říká starosta města Jiří Fišer.

Jedním z faktorů, který se pozitivně promítá do budoucí ceny vody, je skutečnost, že se daří držet její odebírané množství, což je poměrně ojedinělý úkaz. Většina vodárenských společností se totiž potýká s klesajícími odběry.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio