Na Šumavě připadlo během víkendu až 90 cm sněhu

14. březen 2005

Během víkendu napadlo na Šumavě 70 až 90 centimetrů sněhu. Návštěvnost v jihočeských horských střediscích poznamenala zhoršená sjízdnost silnic, na nichž vytvářel nárazový vítr sněhové jazyky a závěje. Zadov na Prachaticku a Kramolín na Českokrumlovsku navštívilo každý víkendový den zhruba 600 až 800 lyžařů, řekli ČTK provozovatelé obou areálů.

Kramolínské sjezdovky nabízely lyžařům až 120 centimetrů sněhu. Přestože byly podle vedoucího areálu Luboše Krejzy dokonale upraveny, milovníky zimních sportů odradily nepříznivé podmínky na silnicích. "Návštěvnost u nás vypadala spíše jak ve všední den," řekl Krejza. Řidiči bez sněhových řetězů se o víkendu nedostali do šumavského Zadova. Leckdy komplikovanou dopravní situaci podle provozovatele Luďka Sázky ztěžovali neukáznění řidiči, kteří nasazovali řetězy až na poslední chvíli. Krátkodobě se tak tvořily dopravní zácpy. V sobotu navíc příjezdovou komunikaci pod Zadovem částečně zablokoval uvízlý autobus. Více lyžařů zamířilo na Zadov o víkendových odpoledních, kdy ustávalo sněžení. Provozovatelé doufají, že se počasí zlepší. "Těšíme se na sluníčko, čímž ale nemyslím, že by to mělo tát," uvedl Sáska.

Horská služba ošetřila o víkendu devět úrazů. Jednoho snowboardistu ze Špičáku v západočeské části Šumavy odvezla kvůli podezření na poranění bederní páteře a zlomená žebra záchranka, jinak šlo o méně vážná poranění, řekl náčelník horské služby František Stupka. Běžkaři a turisté podle něj dbali varování a do odlehlých částí hor se nevydávali.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio