Na místě shořelé Hýlačky, bude už letos stát rozhledna nová

19. únor 2015

Hned dvě nové rozhledny vyrostou už brzy v Táboře. Další vyhlídková věž nabídne pohled do krajiny z Rýdova kopce u Jindřichova Hradce.

Právě v těchto dnech se v Sokolově dokončuje výroba konstrukce rozhledny Hýlačka, příští týden si firma převezme staveniště. Stavět se začne hned, jak to dovolí počasí. Náklady na stavbu rozhledny jsou 5 milionů 600 tisíc korun a Klub českých turistů chystá její slavnostní otevření na 1. srpna.

Jedná se o futuristickou velmi vzdušnou stavbu z oceli se dvěma nosnými sloupy, které budou ukotveny šesti táhly. Tvar má připomínat původní husitskou hlásku. Rozhledna bude mít vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 metrů. Bude z ní krásný výhled na všechny světové strany.

Na vršku Babí hora v Táboře bude stát další rozhledna. Je to prostor za čelkovických hřbitovem směrem ke břehu Lužnice. Celková výška této dřevěné rozhledny bude devět metrů, návštěvníkům nabídne pohled hlavně na Klokoty. Náklady na tuto stavbu lehce přesáhnou 900 tisíc korun, město ale na ni získalo dotaci ve výši 600 tisíc korun.

Město Jindřichův Hradec se rozhodlo postavit novou rozhlednu na Rýdově kopci nad Děbolínem u cyklostezky na svatou Barboru. Její stavbu už můžou pozorovat řidiči, kteří z Jindřichova Hradce míří po hlavní silnici do Kardašovy Řečice. První návštěvníci by na dvacet pět metrů vysoký Trigon, jak se nové rozhledně přezdívá, měli vystoupat už v dubnu, nejpozději v květnu. Při pěkném počasí by z rozhledny mělo být vidět k Milevsku a Písku, na Šumavu nebo do Alp.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio