Na místa v azylovém domě pro muže v Českých Budějovicích se musí čekat. Plno mají i další zařízení

28. říjen 2023 08:57

Azylovému Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích významně přibylo klientů. Městská charita tam provozuje denní centrum, azylový dům a noclehárnu. Denně se před domem tvoří fronty. Plně obsazená jsou také další azylová zařízení na jihu Čech. Teď se podle sociálních pracovníků situace ještě zhorší, protože se ochladilo.

„My to tady máme rozdělené na azylový dům A a B. Jedna část je starší, druhá část novější. Tam jsou větší pokoje a trošku lepší prostory, je tam lepší kuchyňka,“ ukazuje vedoucí azylového Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích Petra Vohlídalová místnosti, ve kterých bydlí lidé bez domova.

„Celkem tady máme jedenáct pokojů, z toho devět je dvoulůžkových, pak jeden třílůžkový a jeden čtyřlůžkový. K tomu je tu kulturní místnost společná pro všechny klienty,“ doplňuje.

Ve společenské místnosti sedí Václav Duchoň a Josef Tůma. Oba si tohoto ubytování velmi váží. „Jsem rád, že jsem dostal bydlení. Je to stokrát lepší než venku.“ „Ono je těch lidí asi hodně a tady se to moc netočí,“ říkají.

Zájemci si na místo v českobudějovickém Domě svatého Pavla musí počkat a zapsat se do pořadníku. „V tuto chvíli máme v pořadníku přes čtyřicet zájemců. V minulém roce se jich paradoxně ve stejném období protočilo víc, bylo jich 75, ale v tomto roce jsou tu klienti dlouhodoběji, tolik se nestřídají, takže celková obsazenost je mnohem vyšší,“ uvádí Petra Vohlídalová.

Čtěte také

Zatímco loni dosahovala celková obsazenost domu v podzimním období průměrně 84 procent, letos pracovníci evidují 93 procent. „Přibývají nám pánové v seniorském věku nebo s nějakým zdravotním problémem. Asi největší část klientů tu bude zůstávat zhruba šest až osm měsíců,“ dodává vedoucí.

Zvýšený zájem o ubytování v azylových domech zaznamenávají i jinde. „V našich azylových domech a ubytovnách, jako jsou ve Veselíčku, Políknu u Jindřichova Hradce, Záblatí nebo Prachaticích, evidujeme celoročně vysoký zájem. Kapacita je víceméně naplněna. Důvody zvýšené poptávky si vysvětlujeme nedostatkem sociálního bydlení, výší nájmů a také celkovou krizí,“ říká Petr Meškán z oddělení komunikace Diecézní charity v Českých Budějovicích.

Pracovníci charity předpokládají, že zájem o místa v azylových domech, noclehárnách a denních centrech pro lidi bez domova se jako každý rok ještě zvýší s příchodem zimy.

Spustit audio

Související