Na jihu Čech začala oprava cyklistického značení

2. srpen 2005

Nadace Jihočeské cyklostezky začala s opravou poloviny poškozených a poničených ukazatelů pro cyklisty na jihu Čech. Údržba druhé poloviny se chystá na říjen. Cyklistické značení ničí vandalové, ale i přírodní kalamity jako byly povodně v roce 2002, sdělil ČTK předseda pracovní skupiny nadace Jan Šmidmayer.

"Klub českých turistů, který nám předává podklady, provádí šetření dvakrát ročně, to druhé bude vyhodnoceno v srpnu. Ihned poté zahájíme druhou fázi oprav," uvedl Šmidmayer. V prvním kole obnoví nadace 300 směrovek. Podle Šmidmayera je časté umisťování samolepek přímo na dopravní značky problematické a v rozporu s legislativou. Nadace proto plánuje vyznačovat tématické stezky doplňkovou tabulkou. Jihočeské cyklostezky chtějí například investovat do rozvoje stezek podél řeky Otavy a Vltavy. U Otavy by měla vzniknout tři metry široká a dobře značená stezka, kde nebudou jezdit žádná auta a kde budou pěší, cyklisté a bruslaři v bezpečí. Na opravách spolupracuje nadace s Jihočeským krajem, městy a obcemi. "Jedná se dnes o více než 50 obcí, které se přihlásily k našemu systému údržby. Jsme rádi, že je takový zájem," poznamenal Šmidmayer. Nadace však podle něj opravuje značení i na území obcí, které do systému nepřispívají.

Jižní Čechy jsou protkány 4000 kilometry cyklostezek. Nadace Jihočeské cyklostezky pracuje na čtyřech základních projektech: Vltavská a Otavská cyklistická stezka, marketinkově zaměřený projekt Jihočeský kraj - cyklistů ráj a pilotní studie Cyklistické stezky i pro handicapované. Jihočeský kraj nadaci letos přispěl částkou 100.000 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio