Na jihu Čech se staví nový úsek dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem

16. březen 2017

O jedenáct kilometrů prodlouží dálnici D3 nový úsek mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku. Bude kopírovat trasu silnice první třídy z Tábora do Českých Budějovic. Stavba bude stát více než 900 miliónů korun.

„Stavba obsahuje dvě velké mimoúrovňové křižovatky, čtyři mosty a jeden ekodukt pro přechod zvěře,“ popisuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Budování dalšího úseku dálnice znamená obrovský rozsah zemních prací. „441 tisíc kubíků násypu, který zase zpětně postavíme. Probíhají archeologické průzkumy, musíme odstranit zbývající mimolesní zeleň, podrtit pařezy a odstranit následně lesní hrabanku,“ doplňuje Jan Kroupa.

Ministr financí Andrej Babiš kritizoval při slavnostním zahájení absenci zákona, který by urychlil výstavbu dálnic v České republice. „Potřebujeme zákon, který by jasně definoval český národní zájem, aby potom do toho každý nemluvil a aby nevydírali ekologické organizace a majitelé pozemků, kteří dostávají nadstandartní ceny a nejsou spokojení. Ta malinká menšina se musí přizpůsobit,“ uvedl.

Ministr financí Dan Ťok jeho slova doplnil. „Velmi záleží na tom, jestli se nám povede radikálně zjednodušit stavební řízení a vlastně povolování staveb. To je úplně zásadní a já doufám, že ještě v druhé polovině roku zahájíme dva úseky, které budou tvořit dálniční obchvat Českých Budějovic,“ řekl.

Dálniční úsek mezi Ševětínem a Borkem bude dokončený za tři roky. Úseky Veselí nad Lužnicí - Bošilec a Borek - Úsilné už letos na podzim.

Spustit audio