Na jihu Čech se budou stavět další supermarkety

25. leden 2005

Ve dvou největších jihočeských městech - Českých Budějovicích a Táboře - přibudou další supermarkety. Radnice argumentují poptávkou po tomto způsobu prodeje, odpůrci upozorňují především na další dopravní zátěž v místech, kde velkoprodejny vyrostou.

V Českých Budějovicích je nyní 14 velkoprodejen a v dohledné době začnou vyrůstat tři další. V takřka stotisícovém městě teď stojí Globus, Kaufland, Interspar, Terno, Albert, Lidl, Igy, Meinl, Baumax, OBI, Makro, Delvita a dva klasické obchodní domy z minulé doby - Prior a Družba. Připravuje se výstavba dalších tří hypermarketů. Nadnárodním společnostem to umožňuje schválený územní plán města. Všechny projekty jsou ve stadiu územního řízení. Svou druhou prodejnu chce zákazníkům v Budějovicích nabídnout Lidl, poprvé do města vstoupí Tesco a Carrefour. Lidl má však nyní potíže se stavebním řízením, protože s projektem nesouhlasí vlastník sousedního pozemku. Nelíbí se mu, že by nový objekt stál příliš blízko jeho parcely. Tesco míří na kraj českobudějovického výstaviště a Carrefour do rozsáhlého nákupního centra mezi autobusovým a vlakovým nádražím. I jejich stavba má ovšem odpůrce. Jsou to hlavně lidé bydlící v okolí, ale protestuje i občanské sdružení Jihočeské matky a další ekologové. "Každý z těchto chystaných supermarketů by přinesl značné komplikace v dopravě," řekl Vladimír Molek ze Sdružení pro záchranu prostředí CALLA v Českých Budějovicích. Za velký problém považuje skutečnost, že by nové velkoprodejny měly vzniknout uvnitř města, v místech, která jsou už nyní plná aut. "Místo toho, aby supermarkety odkláněly dopravu mimo centrum města, se kvůli nim dopravní zátěž ještě zvýší," uvedl Molek.

Nové supermarkety vznikají i v ostatních městech regionu. Například v Táboře s 37.000 obyvateli je devět velkoprodejen. Osm z nich dohromady pokrývá prodejní plochu přes 6000 metrů čtverečních. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval Jiří Vaníček z katedry cestovního ruchu Jihočeské univerzity v Táboře v roce 2003. Tehdy na tisícovku obyvatel připadalo přes 160 metrů čtverečních prodejní plochy. Od té doby však ve městě vznikl hypermarket Tesco, čtyři další supermarkety se budují a jeden čeká na stavební povolení. I v Táboře se objevují odpůrci výstavby nových velkoprodejen. Kvůli spornému prodeji pozemků prodejní síti Lidl, která staví prodejnu před G-centrem, bylo podáno několik žalob. Vyšetřovatelé policejního útvaru pro odhalování korupce a závažné majetkové kriminality z Českých Budějovic také před koncem roku předvolali táborské zastupitele, aby jim podezřelé okolnosti vysvětlili. Radnice údajně na prodeji pozemků prodělala devět milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio