Na jih Čech přilétají první vlaštovky

21. březen 2016

Ornitologové hlásí přílet prvních vlaštovek na jihu Čech. Poprvé si jich všimli už v sobotu 19. března na Rudolfově u Českých Budějovic, v Čejkovicích a u rybníka Velký Tisý. V neděli se první vlaštovky objevily u Pištína.

„Vlaštovky, které teď přilétají, vůbec nemusí být ty naše, ale ty, které táhnou někam dál na sever. Většinou přilétají jako první samci, protože si potřebují co nejdříve obsadit to nejvhodnější místo, a potom teprve přilétnou samice,“ vysvětluje ornitolog Jan Havlíček.

Dříve než do jižních Čech přiletěly letos vlaštovky na Moravu. První pozorování jsou v národní databázi ptactva už z pátka 18. března, kdy se vlaštovky objevily v Přerově a na Hodonínsku.

Stejně hojné jako vlaštovky jsou v naší krajině také jiřičky. Ptáci se od sebe liší hlavně svými hnízdišti. Ve městech lidé uvidí spíše jiřičky, ty si stavějí hnízda pod římsami na fasádách a na výklencích oken. Vlaštovky nejčastěji hnízdí uvnitř, většinou v zemědělských objektech - v kravínech, stájích nebo chlévech. Jiřičky staví hnízda zavřená, pouze s malým otvorem, vlaštovky mají hnízda otevřená.

Vlaštovky jsou celé černé, mají delší ocas, v dospělosti rezavé hrdlo a mají celá záda černá a světlejší bříško. Jiřička naproti tomu má celou spodní část těla i zad pouze bílou a k tomu tmavý ocásek. Jiřička je navíc o trochu menší než vlaštovka.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio