Na jaře vyžene zvířata na pastvu a stáj promění v galerii

3. srpen 2016

Nedaleko Lipenského jezera se nachází biofarma Slunečná. Její majitel Pavel Štěpánek chtěl z místa udělat živý bod, kde se projíždějící lidé mohou zastavit, a tak je tu vedle zvířat a hospodářských budov také originální galerie.

Ve výstavní síň se na několik měsíců mění jinak běžně používaná stáj. „Když jsem rekonstruoval stáj, otevřel jsem krov, pustil sem světlo a řekl si, že by to bylo nádherné místo pro výstavní síň. A tak se stáj, kde žije asi 120 ovcí, 60 koz a sem tam nějaká kráva, na jaře, když vyženeme zvířata na pastvu, promění v galerii,“ vysvětluje.

Galerie U Vlaštovek je součástí biofarmy Slunečná. Majitel musel vymyslet speciální systém zavěšených fólií, aby vystavované obrazy ochránil před znečištěním od ptáků

Proměna stáje na galerii má podle něj navíc tu výhodu, že zvířata se v říjnu vrací vždy do zcela čistého prostředí bez bacilů a bakterií. „Jejich zdravotní stav, vitalita je daleko lepší, než kdybychom je vraceli do jen napůl vyčištěné stáje. Kvůli galerii musí být stáj vyčištěná opravdu pořádně. Když se sem v létě podíváte, těžko si představit, že tu žijí zvířata,“ komentuje Pavel Štěpánek.

Ten dříve pracoval jako fotograf, takže ve Slunečné vystavuje své snímky i díla kolegů. Galerii říká U Vlaštovek, protože tito ptáci ve stáji žijí. Bylo tedy třeba vyřešit také ochranu uměleckých děl před znečištěním. „V prvním roce jsem to neřešil, protože mě nenapadlo, co vlaštovky dovedou. Každý druhý den jsme ale museli chodit čistit obrazy. Tak jsem vymyslel systém fólií zavěšených na lankách, během let jsme to vyladili a letos máme stoprocentní úspěšnost,“ říká.

Celý pozemek s biofarmou obhospodařuje Pavel Štěpánek jen s rodinou a pár zaměstnanci. Na svém současném životním stylu by ale nic neměnil. „Vstávám i ve čtyři ráno, ale je to pro mě smysluplný život. Dříve jsem žil krásným životem, jezdil jsem po světě a fotografoval, bavilo mě to, ale dnes je pro mě naplňující farma. To je poslání, něco daleko smysluplnějšího než jezdit po světě,“ dodává.

K práci na farmě ho to zřejmě táhlo odjakživa. „Když se zpětně podívám na své fotografie, tak jsem hodně zachycoval lidi, kteří pracují, zemědělce. Dneska jim nemusím závidět, dnes to dělám sám,“ říká s úsměvem.

A stále má řadu plánů do budoucna. „Nyní pracuji na přírodním biotopu na koupání a příští rok bych chtěl udělat takovou naučnou stezku revitalizovaným údolím,“ prozrazuje.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio