Na cestách s Olgou Menzelovou nejen o putování po světě s jejím mužem, režisérem Jiřím Menzelem

19. únor 2024

Seznámili se při rozhovoru pro rozhlas, brali se v Asii a rádi se vraceli do Indie. S Olgou Menzelovou  a jejím prostřednictvím i s manželem Jiřím Menzelem budeme ale cestovat nejen po těchto destinacích. Zastavíme se i v Londýně, můj cestovatelský kufřík nám připomněl i jejich společnou lásku k vlakům, včetně těch "Ostře sledovaných", zastavíme se na filmových festivalech i v Náchodě. 

Právě s Náchodem spojovalo oscarového režiséra a herce Jiřího Menzela možná málo známé rodinné pouto.

To všechno a řada dalších jsou témata rozhovoru, který mne s cestovatelským kufříkem a rozhlasovým mikrofonem pořadu "Na cestách" zavedl na pozvání Olgy Menzelové do bytu, ze kterého měli manželé úžasný výhled na katedrálu sv. Víta…

Rádio a svatba v Thajsku

Čtěte také

Při rozhlasovém putování světem jsem Olze Menzelové nemohl nepřipomenout spojení s rozhlasem - s Jiřím Menzelem se totiž seznámila při natáčení rozhovoru právě pro toto médium. A vlastně u rozhlasu, přesněji u budovy BBC v Londýně jsem se před lety jako zpravodaj v Británii s režisérem Menzelem setkal i já.

Když jsme si o těchto propojeních popovídali, přišel čas na "cestu" do Thajska. Právě tam - v hlavním městě Bangkoku - si totiž Jiří Menzel vzal za ženu svoji dlouholetou přítelkyni Olgu Kelymanovou. Na cestě po Asii.

Oblíbená Indie

Čtěte také

Jak ale v rozhovoru potvrzuje Olga Menzelová, jejich oblíbenou destinací v Asii byla Indie. Jiří Menzel byl nejen hostem filmových festivalů - například v Goa nebo v Kerale, ale trávil tam i dovolenou. Jak uslyšíte, dalekou Indii měli rádi, i když si například prý nešlo nepovšimnout i enormního znečišťování tamních vod odpadky.

Tématu přírody a její ochrany se mimochodem Olga Menzelová věnuje dost intenzivně, například i pořádáním specializovaných výstav o hospodaření s vodou.

Vlaky

I ve fotografické příloze tohoto textu si můžete všimnout, že téma vlaků jsme s Olgou Menzelovou probrali hodně podrobně.

Čtěte také

Nejen s prominutím "plácačka" nebo čepice výpravčího od mého kamaráda, ale i nádherná razítka, která mi ze sbírky zapůjčil další sběratel, pan Petr Balíček z Červeného Kostelce, nás zavedla do Loděnic.

Právě tam se totiž natáčel Menzelův oscarový film Ostře sledované vlaky, ze kterého si určitě mnozí pamatujete scénu "razítkování". A když jsme byli na cestách vlakem, zeptám se - zaznamenali jste, že na trati tam jezdíval i vlak "Jiří Menzel", který později s tímto označením vozil cestující i z Prahy přes Beroun a Plzeň do Klatov? Spoj "Jiří Menzel" už ale je pro všechny cestovatele na drahách jen minulost…

Wintonovy vlaky i v Los Angeles

S Olgou Menzelovou jsme se ale vlakem vydali i do Kalifornie. V rozhovoru na rozhlasových vlnách pochopitelně. Nicméně projekt připomínky úžasné aktivity Nicholase Wintona, který spoluprezentovala ve Spojených státech jsme vynechat při našem rozhovoru nemohli.

Po natáčení pořadu Na cestách s Olgou Menzelovou

Tím spíš, že se při akci v Los Angeles v roce 2017 setkala i s panem Davidem Luxem, jedním ze zachráněných "Wintonových dětí".

Košice, Izrael i Francie nebo Benátky

Destinací, ve kterých se v pořadu "Na cestách" tentokrát zastavíme, je nemálo. S Olgou Menzelovou ale putujeme nejen po místech filmových festivalů, kde s manželem Jiřím přebírali nejrůznější ceny i za filmy Postřižiny, Skřivánci na niti a další nebo za Menzelův přínos kinematografii. Projekty Olgy Menzelové - například o udržitelnosti a civilizaci totiž viděla i veřejnost v Izraeli, Bruselu a dalších místech.

Hotelové zápalky a holič v Náchodě

Čtěte také

V nejnovějším vydání pořadu "Na cestách" se také dovíte, že Jiří Menzel si ze světa vozil do sbírky hotelové zápalky a zastavíme se i v Náchodě. Právě tam byl totiž jaroměřský rodák Viktor Menzel, dědeček Jiřího Menzela, holičem. A připomeneme i cesty Olgy Menzelové do Egypta se současným životním partnerem egyptologem a archeologem Miroslavem Bártou.

Tak pestré na témata i destinace bude cestování s Olgou Menzelovou, které si můžete v pondělí 19. února 2024 naladit po zprávách v 18:00 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice nebo najít v audio archivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související