Do světa s milovníkem Blízkého východu, cestovatelem, fotografem a malířem Vladimírem Váchalem

4. prosinec 2023

Převážně ale uslyšíte o Íránu, kam host prvního prosincového vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" v roce 2023 jezdí nesmírně rád a kde i studoval. Zná tak velice dobře pro většinu z nás hodně exotickou zemi, která není zrovna cílem masové turistiky. Navíc Vladimír Váchal ovládá perštinu - což si ostatně můžete v pořadu i poslechnout.

A co vás - tak jako se to stalo mně - možná trochu zaskočí, to je nečekaně silná poetičnost cestovatele Vladimíra Váchala, který naproti tomu zažívá při svých výpravách po světě nejednu drsnou, dramatickou chvilku. Má to souvislost s jeho malováním?

Írán

Írán je úžasný z turistického pohledu, ale žít bych tam nechtěl - charakterizuje Vladimír Váchal rozporuplnost pohledů na zemi v Přední Asii.

V rozhovoru přidává spoustu detailů o destinaci, kterou podrobněji poznal při studiích perštiny. Od té doby se do Íránu často a rád vrací. Někdy i pracovně. A jak se řekne persky dobrodružství? To vám zopakovat nedokážu, Vladimír Váchal to poví za mě.

Poezie i kam se v Íránu podívat

Čtěte také

Pestré je naše rozhlasové putování světem s Vladimírem Váchalem, ale stále se vlastně při rozhovoru vracíme zpět do Persie, což byl dříve název multikulturní země. Také vám to označení zní neuvěřitelně exoticky, tajemně, také vám voní dálkami? Pak to máme stejně.

A co láká na Íránu cestovatele s malířským nadáním? Poradíme vám mimo jiné, kam se při případné návštěvě země podívat, co nevynechat.

Rukavice a Antarktida

Čtěte také

Na doprovodných fotografiích si můžete povšimnout rukavic, které ukrýval pro natáčení pořadu můj cestovatelský kufřík. Vladimír Váchal hned reagoval, protože o výpravě do Antarktidy prohlašuje - "to byla zatím nejlepší cesta mého života". Proč? Co ho tak fascinovalo ve světě sněhu, ledu a mořské vody?

Právě proměny a barevné nuance Antarktidy, tučňáci i další obyvatelé nejjižnějšího a lidmi nejméně obydleného kontinentu planety. Při rozhlasovém putování uslyšíte od Vladimíra Váchala dostatek argumentů pro ono tvrzení o jeho dosud "nejlepší cestě".

Mapa kontra navigace

Čtěte také

Co vyhrává při cestách mého hosta u mikrofonu - tradiční orientace podle map nebo už spoléhá jen na navigaci a elektroniku? Kde je pro něj hranice mezi dobrodružstvím a přílišným rizikem? I to jsou témata rozhovoru, tak jako řada dalších destinací, do kterých se už Vladimír Váchal vypravil.

A prozradí vám také, jakým nejbizarnějším dopravním prostředkem se při svých cestách světem přepravoval.

Milovník čtverců a perníku

Pochopitelně jsem se zajímal v rozhovoru v kavárně Art-n-Coffee v pražské Pasáži českého designu, která je jakýmsi koutkem Afriky v centru hlavního města, také o možné propojení cestovatelských aktivit Vladimíra Váchala s tvorbou abstraktního malíře Vladimíra Váchala.

Autora, který má rád čtvercové formáty. A také pardubický perník. Což nás, jako vlastně víc témat, u mikrofonu docela propojilo.

Arménie, Omán, Gruzie

Sliboval jsem cestovatelské střípky i z jiných zemí, než jen z Íránu. Věděl jsem totiž, že Vladimír Váchal putoval například i Gruzií a že jsme byli oba na stejných místech této kouzelné země pod Kavkazem.

Čtěte také

Proto si povídáme také o "hlavním městě lanovek" nejen Gruzie, ale snad celého světa - o hornickém městě Chiatura.

Z dalších zajímavostí v rozhovoru vás pak chci upozornit na přítomnost růžence v mém kufříku. Dovíte se, proč ho do některých končin světa vozí Vladimír Váchal.

Právě jeho vám představím v pondělním vydání pořadu "Na cestách" s datem 4. prosince 2023 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice, pokud si nás naladíte jako vždy po zprávách v 18. hodin. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související