Na brigádu chtějí už od patnácti, ale firmy o ně většinou nemají zájem

28. červenec 2016

Je jim patnáct a šestnáct let, mají ukončenou povinnou školní docházku, ale brigádu v létě shánějí těžko. Velkým podnikům vadí, že nemůžou pracovat na směny a v noci. Jinde firmy postrádají zkušenosti a možnost převzít hmotnou odpovědnost. Brigádníků je přitom nedostatek a nezaměstnanost je nízká.

„Je mi šestnáct let a nemůžu žádnou brigádu najít, protože všichni říkají, že jsem moc mladý a nezkušený. Psal jsem například do supermarketu, ale odpověděli, že berou až od osmnácti, i když v podmínkách bylo od patnácti. Kamarádi mají stejný problém jako já.“ „Je mi pouze patnáct a většina společností, do kterých jsem volal, chtěla zkušenosti.“ S tím se setkali Miky a Ondra z Třeboně.

Sehnat letní brigádu není nemožné, ale některé velké podniky jako třeba pivovar nebo místní supermarkety neberou brigádníky bez praxe.

Brigádníky pod osmnáct let nezaměstná ani odbor cestovního ruchu města Třeboň. „Aktuálně v sezoně využíváme 20 až 25 brigádníků a preferujeme středoškoláky a vysokoškoláky s předchozí praxí v cestovním ruchu. Mladší osmnácti let bohužel nebereme, protože všichni pracují s penězi,“ vysvětluje vedoucí informačního centra Michaela Kajerová.

O středoškoláky má naopak zájem místní půjčovna kol. „Věk pro nás nehraje až tak velkou roli. Často dáváme přednost mladším zájemcům, kteří jsou schopni a ochotni se u nás zaučit a pak tu pracovat více sezón,“ potvrzuje její vedoucí Pavel Němec.

Práci tady našel sedmnáctiletý student gymnázia Martin Pikl. Měl oproti jiným uchazečům výhodu - už téměř deset let právě na kole závodí za místní bike team. „Slyšel jsem o téhle půjčovně a protože rád jezdím na kole, byla to jasná volba. Tak jsem se přišel zeptat na místo a naštěstí bylo volné. Chtěli, abych věděl něco o kolech a pak znalost angličtiny,“ říká.

Řešením tedy pro mladé mezi patnácti a osmnácti lety může být práce pro menší firmy a rodinné podniky. A je samozřejmě výhodou, když mladí lidé něco umí.

Podle českovelenické pobočky personální agentury Hofmann totiž pro mladé není práce ve velkých firmách – do osmnácti let podle zákona nemůžou pracovat na směny, v noci a nemůžou převzít hmotnou odpovědnost.

autor: pfr
Spustit audio