Na běžný trh se dostane sprcha, kterou používají astronauti. Umí ušetřit až 90 procent vody

24. duben 2019 14:30

Ve vesmíru je každá kapka vody drahá, ale ani při plánované cestě na Mars se astronauti neobjedou bez sprchy. Švédští vědci proto pro vesmírnou agenturu NASA vyvinuli sprchu, která dokáže ušetřit až 90 procent vody. Chystají se ji prodávat i do domácností.

„U všech úsporných sprch, které se dnes běžně dodávají, se přidává vzduch, které vodu naředí, čímž je vody míň, ale tahle sprcha nic takového nemá. Tady máte pořád zajištěný komfort, že té vody je dost,“ ukazuje v showroomu firmy jednatel společnosti Roman Nedvěd.

Lidé mohou pořád sledovat, jaká je úspora oproti klasické sprše. Na vstupu jsou dále umístěné sondy, které měří kvalitu vody. „Ta kvalita, která se změří, se potom udržuje pořád,“ dodává Roman Nedvěd.

Srdce systému je v odpadním kanálu sprchy. Speciální čidlo tam dvacetkrát za vteřinu měří kvalitu odpadní vody. Sprcha pracuje v otevřené smyčce. Když čidla vyhodnotí, že je odpadní voda příliš špinavá, začne ji upouštět do kanálu a z řadu napouští vodu čistou.

U Vyššího Brodu mají vyrůst dva domy, které si samy vyrábí elektřinu

Vizualizace soběstačných rodinných domů, které se mají stavět u Vyššího Brodu

Není napojený na vodu ani elektřinu, přesto v něm můžete používat běžné spotřebiče i různá moderní zařízení. Budovu, která se obejde bez inženýrských sítí a energii si ukládá do baterií, představuje projekt Český ostrovní dům. Jeho autor Pavel Podruh už posbíral několik ocenění.

Zároveň ale vodu sprcha sama čistí. „Voda, která je puštěná nazpátek do recirkulačního systému, jde přes mikrofiltr, který má určitou velikost, aby nebyly všechny částice úplně přefiltrovány, aby se z toho nestala destilovaná voda. Pak to jde dále na UV lampu, která sterilizuje tu vodu, očistí od mikrobiologických látek a pouští se nazpátek do sprchy,“ popisuje Roman Nedvěd.

V mobilní aplikaci můžou uživatelé sprchy sledovat svojí spotřebu vody a upozorní je i ve chvíli, kdy je nutné vyměnit filtr.

Spustit audio

Související