Na běžky jen za město. V okolí Prachatic upravují rolbaři až dvacet kilometrů stop

13. leden 2024 08:00

Při sjezdech v lese musíte dát pozor na kameny, jinak si teď v okolí Prachatic hezky zaběžkujete. Nemusíte jezdit až na Šumavu, stopy hned za městem upravují zaměstnanci sportovních zařízení. Na tento víkend zvládli i s nevelkým množstvím sněhu připravit kolem 14 kilometrů.

„Teď budeme dělat okruh pro běžkaře tady na louce ve vesnici Libín. Máme za rolbou takzvaného stopaře. Funguje to na hydraulice. Ovládáme vše z kabiny, kde jsou tři pomocná tlačítka,“ ukazuje ve vytopené kabině rolbař Jiří Šulc.

„Někdy je to práce na šest hodin, někdy na čtyři. Záleží, kolik sněhu napadne. Když je hodně sněhu, je obtížnější upravit ho tak, aby to dělalo dobrou stopu,“ dodává.

Na běžky pravidelně vyráží Hynek Okleštěk. „Když je sníh, tak jezdím. Jednak jezdím tady u Prachatic, ale i na Šumavu, k Lenoře, na Zadov a do Německa, protože mě baví jezdit i jinde. Běžkování je krásné, když je modrá obloha, svítí sluníčko, je mínus pět stupňů. Namažete a jedete,“ usmívá se.

Podle ředitele Sportovních zařízení Prachatice je momentálně v okolí města upraveno zhruba čtrnáct kilometrů tras pro běžkaře. „Jeden a půl až dva kilometry jsou na loukách nad Libínským Sedlem. Zhruba sedm kilometrů dělá trasa ze Sedýlka na Rohanovské vrchy a zpátky. A zbytek je kolem Libína. Jen prosím všechny běžkaře, aby dbali zvýšené opatrnosti zejména při sjezdech, protože kvůli nedostatku sněhu občas vyčnívá kamení a může dojít k nějaké kolizi,“ upozorňuje.

Když je dostatek sněhu, protahuje rolba v okolí Prachatic ještě dalších zhruba sedm kilometrů tras pro běžkaře.

Spustit audio

Související