Na 1300 lidí podepsalo petici proti zrušení policejního oddělení ve Vyšším Brodě

29. listopad 2012

Nad děním ve vyšším Brodě na Českokrumlovsku a okolních obcích mají od nového roku dohlížet policisté z Lipna nad Vltavou.

Tam totiž bude sídlit oddělení, které bude mít k dispozici přes dvacet policistů pro tuto oblast. Jak vysvětluje policejní mluvčí Jiří Matzner, ve Vyšším Brodě policisté, technika i kanceláře ve skutečnosti zůstanou. Budou mít ale jinak uspořádanou službu.

Cílem policie je rozmístit své muže po kraji tak, aby zasáhli ti, co budou nejblíže. „Pokud občan zavolá na linku 158, operační důstojník má přehled o tom, jaké hlídky má v teritoriu. A jedná se nejen o ty z příslušného obvodního oddělení, ale také třeba hlídky cizinecké policie a dopravní policie, které zrovna operují v terénu, mohou tam být také kriminalisté, kteří jedou něco prošetřit. A ti všichni jsou operačnímu důstojníkovi také k dispozici,“ vysvětluje Matzner.

Starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák (bez politické příslušnosti) se však obává, že tato optimalizace policejních oddělení povede ke zvýšení kriminality ve městě.

„Oddělení, které je uprostřed města vedle silnice, která vede do Rakouska, se přesouvá do oddělení, které je mimo centrum Lipna pod lesem. Ve Vyšším Brodě jsou bankovní domy, národní á kulturní památky movité i nemovité a Vyšší Brod má málem dvojnásobek trestních činů než Lipno a to je pro nás hlavní argument,“ oponuje Zálešák.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio