MS v raftingu již příští středu

22. srpen 2003

Pátý světový šampionát v raftingu, který se poprvé v historii uskuteční na evropském kontinentě, přivítá od 27. do 31. srpna vltavská voda pod přehradou Lipno.

Zatímco dosud se mistrovství zúčastnilo nejvíce šestnáct zemí, čeští organizátoři již mají přihlášky od závodníků z 29 států. Na šampionátu startují šestimístné rafty, po jednou z každé země v závodě mužů i žen.

"Ve světě se prosazujeme především entuziasmem jednotlivců a uspořádáním světového šampionátu uděláme našemu sportu velkou reklamu," uvedl předseda svazu vodáků Jeroným Táborský. Na minulém světovém šampionátu v USA vybojovali čeští reprezentanti čtyři zlaté medaile, raft s ženskou posádkou vyhrál kombinaci, slalom a sjezd, muži ovládli sjezd a v kombinaci získali bronz. "Šampionát jsme získali v konkurenci Ekvádoru, Nového Zélandu, Turecka a Ruska, což nás velice těší. U nás je jediné místo, kde se mistrovství raftařů může uskutečnit a tím je voda pod Lipnem. Doufám, že se nám bude dařit alespoň tak, jako na předcházejících mistrovstvích," řekl ředitel šampionátu Stanislav Hájek. K dispozici podle něj bude 2,830.000 krychlových metrů vody, což znamená, že okamžitý průtok bude 25 kubíků za sekundu, pro sjezd potom 35 kubíků.

V pátek 29. srpna se pojede sprint, o den později slalom a na závěr v neděli sjezd. Středa a čtvrtek jsou vyhrazeny tréninkům. "Nejnáročnější je desetikilometrový sjezd, který předpokládáme, že rafty zvládnou asi za padesát minut. Úsek v Čertových proudech patří k nejnáročnějším pasážím naší divoké vody a zatím byl sjížděn pouze na raftech," líčil Hájek. Na Lipně se uskuteční i závod Světového poháru čtyřmístných raftů a na své si přijdou také příchozí vodáci, protože budou mít možnost sjet si trať mistrovství světa.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio