Motor Jikov Group očekává růst tržeb

12. únor 2003

Tržby strojírenských firem českobudějovické skupiny M.I.C.B., které vytvořily uskupení Motor Jikov Group, mají letos činit 1,2 miliardy korun. To by podle finančního ředitele holdingu M.I.C.B. Vlastimila Petrů znamenalo meziroční růst zhruba o 15 procent.

Splnění plánu by měl napomoci například společný nákup služeb a komodit pro všechny podniky, naopak ohrozit ho může především vývoj kurzu koruny.

Volné uskupení Motor Jikov Group nemá právní subjektivitu a zahrnuje společnosti Adaco, Fostron, Motor Jikov, Motor Jikov Slévárna litiny, Motor Jikov Tlaková slévárna a UNI CZ. Vývoz představuje asi 60 procent produkce podniků Motor Jikov Group. Zatím směřuje hlavně do zemí Evropské unie, postupně by se měl export do EU a Spojených států objemově vyrovnat. Společnosti kolem českobudějovického Motoru Jikov snižují výrobu pro automobilový průmysl a omezují tak závislost na tomto segmentu průmyslu. V roce 2001 měla ještě automobilová produkce šedesátiprocentní podíl, loni už poklesla zhruba na 50 procent. Ivana Kerlesová z M.I.C.B. uvedla, že investice Motoru Jikov, Adaca a UNI CZ mají letos dosáhnout 50 milionů korun, což by bylo o 15 milionů více než v loňském roce. Nejvíce peněz si vyžádá projekt výroby čepů do pedálových soustav osobních automobilů, který ve spolupráci s americkou firmou Teleflex již tři roky rozvíjí soběslavská UNI CZ.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio