Most u Netřebic na hlavním tahu z Rakouska do Českých Budějovic bude uzavřený déle o jeden měsíc

31. srpen 2020

Hlavní tah z Rakouska do Českých Budějovic by měl být v tomto úseku znovu průjezdný bez omezení od 1. listopadu. Práce na opravách začaly už v květnu, kdy se tam utrhl kus krajnice a sesunula se půda.

„K prodloužení uzavírky dojde z důvodu špatného podloží, které bylo zjištěno po odkrytí přechodové oblasti. To znamená v místě dřívějšího sesuvu svahu. Muselo být odtěženo podstatně větší množství nevyhovujícího materiálu a momentálně se provádí sanace podloží," vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl, s tím, že práce potrvají až do konce října.

Situaci komplikuje vysoká frekvence aut na trase E 55, řidiči na hlavním tahu z Českých Budějovic na Dolní Dvořiště navíc nerespektují objízdné trasy kvůli uzavírce mostu u Netřebic. Ničí tak místní komunikace a znepříjemňují život lidem v malých obcích, přes které jezdí.

Například manželé Ladislav a Libuše Holinkovi mají kvůli uzavřenému mostu ze života peklo. Okolo jejich domu nevede žádná objízdná trasa, přesto tudy projedou stovky aut denně.

„Teď, až se budou vracet, to bude tragédie,“ obává se návratu lidí ze zahraničí na konci prázdnin majitel penzionu nedaleko Netřebic Ladislav Holinka, s tím, že agresívní chování řidičů není žádnou výjimkou.

Místní komunikace nevydržely nápor aut. Opravy obcím nikdo nezaplatí, doplňuje nezávislá starostka Netřebic Jana Vomáčková.

„Na opravu silnic nám nikdo nedá ani korunu, protože to není vyznačená objízdná trasa. Takže to bude muset obec zaplatit všechno ze svých peněz.“ 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.