Moderní zázemí mají po rekonstrukci budovy policisté na obvodním oddělení ve Větřní

11. leden 2024 10:52

Novou přijímací halu, výslechovou místnost, sociální zázemí i kanceláře mají policisté ve Větřní na Českokrumlovsku. V Šumavské ulici otevřeli zrekonstruované obvodní oddělení za téměř devět milionů korun.

„Občan, který potřebuje nějakou součinnost policie, přijde vstupními dveřmi do přijímací haly. Po pravé straně je nepřetržitá dozorčí služba. Pokud by se přesto někdo nedozvonil, je tam tísňové volání na linku 158 a kolegové z operačního střediska zprostředkují kontakt s hlídkou, která bude v terénu,“ ukazuje ředitel územního odboru Český Krumlov David Havel policejní služebnu ve Větřní.

Uvnitř samotné budovy jsou pak kanceláře policistů či výslechová místnost. „Ta je pro příjem oznámení, když přijde někdo z terénu. Navazuje na ni kancelář zástupce vedoucího, který dohlíží na činnost oddělení. V prvním patře sídlí vedoucí oddělení, je tam místnost na porady, skladové zázemí pro služební pomůcky a vybavení,“ doplňuje David Havel.

Otevření budovy obvodního oddělení policie ve Větřní po rekonstrukci

Na obvodním oddělení ve Větřní aktuálně slouží 13 policistů. Podle jihočeského policejního ředitele Luďka Procházky vyšla obnova budovy na téměř devět milionů korun. „Přes osm milionů dalo policejní prezidium a my jsme do toho vložili 400 tisíc na vybavení nábytkem, počítači a podobně,“ uvádí.

Během prací měli policisté několik měsíců zázemí v domě s pečovatelskou službou. „Potřebovali jsme tady policii udržet, nechtěli jsme, aby se stěhovala na dobu té rekonstrukce někam pryč. Přece jenom jsme město se sociálně vyloučenou lokalitou a potřebujeme, aby tady policisté byli. Díky tomu, že působí přímo v místě, se trestná činnost drží na přijatelné výši,“ komentuje starosta Větřní Antonín Krák.

Vedle případů v sociálně vyloučené lokalitě v Rožmberské a Šumavské ulici mají policisté nejvíc práce v létě s vodáky. „Pod naše území spadají čtyři kempy, časté jsou případy rušení nočního klidu, krádeží věcí odložených ve stanech a podobně. Jsou to běžné výjezdy,“ potvrzuje zástupce vedoucího obvodního oddělení Jaroslav Vaněček.

Šéf jihočeských policistů Luděk Procházka doplňuje, že většina obvodních oddělení v kraji je v současnosti v dobrém stavu. V plánu je v dalších letech vybudování nového objektu pro odbor kriminalistické technicky a expertíz.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související