Mladých učitelů je v jižních Čechách nedostatek

25. srpen 2005

Ve školách na jihu Čech stejně jako v ostatních regionech stále chybějí mladí učitelé. Průměrný věk pedagogů se zde za poslední roky pohybuje kolem 45 let. Zájem mladých lidí o učitelské povolání sice v posledních letech mírně narůstá, kvůli klesajícímu počtu dětí na základních školách ale musejí školy učitele často propouštět. V lavicích letos ubude zhruba 2000 dětí, o 57 lidí se sníží počet zaměstnanců základních a mateřských škol.

"Někteří mladí lidé leckdy místo nedostanou a jakmile nastoupí do nějakého jiného zaměstnání, už se do školy obvykle nevrátí," řekl ČTK vedoucí odboru školství krajského úřadu Pavel Zeman. Na základní školy v Jihočeském kraji každoročně nastoupí 100 až 110 absolventů. "Škol je v kraji 228, takže je to vlastně půl mladého učitele ročně na školu," poznamenal Zeman. S problémem úbytku žáků ve třídách, za který může nízká porodnost, se budou školy podle něj potýkat nejméně dalších deset let. S tím souvisí také zavírání některých škol. V Českých Budějovicích se například sloučí šest škol ve tři. "V těch budovách zatím žáci zůstávají. Časem by se však měla jedna ze sloučených škol uvolnit," řekl Zeman. Pro prázdné budovy je ale většinou obtížné najít využití, zejména u velkých škol. Dětem se 1. září také neotevřou dveře malotřídky ve Střížovicích na Jindřichohradecku. Osud venkovských škol podle Zemana komplikuje malý počet učitelů, kteří se nemohou vzájemně zastoupit, nižší úroveň výuky jazyků či vybavenost pro seznámení žáků s informačními technologie. "Osobně se přikláním k malým školám jen v případech, kdy by žáci museli do plně organizovaných škol dojíždět příliš daleko," řekl Zeman.

Problémem také zůstává kvalifikovanost zaměstnanců ve školství. Zatímco na gymnáziích vyučuje 97 procent učitelů s patřičným vzděláním, na speciálních školách pracuje více než polovina pedagogů bez požadované kvalifikace. U základních škol se poměr aprobovaných učitelů vůči zaměstnancům bez patřičného vzdělání zvyšuje na větších školách, průměrně však počet lidí s úplnou kvalifikací přesahuje 90 procent. Stále chybějí učitelé cizích jazyků, ve venkovských školách leckdy i učitelé odborných předmětů. Podle Zemana však někdy mohou dát školy přednost neaprobovanému učiteli, kterému měsíčně zaplatí zhruba o 1300 korun méně. Průměrné platy u zaměstnanců obecních škol dosahují 19.430 korun, což znamená meziroční nárůst o osm procent. Na školách zřizovaných krajem pobírají pedagogové o sedm procent více než loni - průměrně 21.061 korun. Podle Zemana by si pedagogové měli vzít příklad z mateřských škol, kde je výuka víc zaměřena na spolupráci s dítětem. Žáky by měli podněcovat k samostatnému myšlení a dialogu. "Měli by žáka víc brát jako partnera než jako objekt, do kterého musejí 'nalít' kus učiva," míní Zeman.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio