Mladí zdravotníci soutěží v poskytování první pomoci

6. květen 2009

V areálu českobudějovického výstaviště mezi sebou soutěží hlídky mladých zdravotníků. Jedenáct pětičlenných družstev žáků prvního stupně a patnáct družstev žáků druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií z různých měst Jihočeského kraje předvede svoje teoretické i praktické znalosti v oblasti poskytování první pomoci.

Některé disciplíny pro Český rozhlas přiblížila ředitelka úřadu oblastního spolku pořádajícího Českého červeného kříže Hana Pacovská: "Jednou disciplínou je srážka cyklisty s bruslařem vezoucím kočárek s kojencem. Je to vždy nahraná záležitost většinou z dětského prostředí. U jiných stanovišť dále ošetřují zlomeniny, popáleniny nebo dopravní úraz po srážce autem."

Cílem této akce je naučit mladou generaci základy první pomoci,které mohou v dané situaci zachránit lidský život.

Jedna z účastnic soutěže Hlídek mladých zdravotníků z českobudějovické základní školy v Grünwaldově ulici, která se jí zúčastnila také v loňském roce, využila svoje znalosti dokonce už i v praxi: "Cyklista byl sražen autem, ležel ve stoce a vůbec nedýchal. Začali jsme s umělým dýcháním a zavolali jsme sanitku."

Spustit audio