Mladá Vožice se potýká s nedostatkem míst v mateřské škole. Město připravuje změnu

14. duben 2013

Zajistit pro dítě mateřskou školu není v řadě měst vůbec snadné. Školky hlásí plno a musí malé zájemce odmítat. Pokud je ve městě mateřinek více, většinou se nějaké místo přece jen najde. Když je ale k dispozici jediná mateřská škola, jako například v Mladé Vožici na Táborsku, pak mají rodiče problém.

„Říkala jsem, že si tedy asi budu muset zamluvit místo, jestli mě vezmou příští rok, protože jinak nevím. Jezdit do Tábora, to se mi opravdu nechce,“ říká jedna z vožických matek.

Sehnat jiné, třeba i placené hlídání je podle jejích slov v Mladé Vožici problém.

„Podle výsledků zápisu, který se uskutečnil v březnu letošního roku, nejsme schopni uspokojit řádově 17 až 20 žadatelů o mateřskou školu,“ upřesňuje vožický starosta Jaroslav Větrovský.

Současná kapacita mladovožické školky činí 115 míst, obsazená jsou všechna. Město chce proto jejich počet navýšit.

„Tak, abychom tedy mohli uspokojit všechny žadatele o předškolní zařízení. Jedná se v podstatě o děti ze spádových obcí. Rodičům dětí z Mladé Vožice jsme zatím schopni kapacitně vyhovět, ale samozřejmě se tedy chceme starat o děti z celého spádového okolí. Máme podánu žádost o dotaci na Jihočeském kraji a vedeme teď jednání o chystaném projektu, jednak tedy s příslušnými orgány hygieny a velmi brzy se uskuteční i jednání s krajským úřadem Jihočeského kraje,“ dodává starosta.

Investice do rozšíření stávající mateřské školy se v Mladé Vožici podle všeho vyplatí. Podle demografického průzkumu bude totiž ve městě a jeho okolí malých dětí stále přibývat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio