Mladá Vožice má vlastní stanoviště záchranné služby

3. březen 2005

Mladá Vožice na Táborsku má od tohoto týdne vlastní výjezdové stanoviště rychlé záchranné služby. Lidé ve městě a okolí nyní nemusí čekat, až přijede sanitka z 20 kilometrů vzdáleného Tábora. V budově místní polikliniky bude sloužit jedna posádka sanitky. Výjezdové časy v severní části Táborska se tak výrazně zkrátí, řekl ČTK ředitel táborské záchranné služby Marek Slabý.

Až dosud vyjížděli záchranáři k pacientům na Táborsku ze dvou míst - Tábora a Soběslavi. "Tábor přitom zajišťoval oblast, na kterou v jiných regionech připadají dvě stanoviště," uvedl Slabý. Nové výjezdové místo podle něj usnadní práci zdravotníků v oblasti, kde měli v zimě problém dostat se ke zraněným v zákonem stanovené dojezdové lhůtě 15 minut. Dříve museli záchranáři spolupracovat také se záchrannou službou v Pacově na Pelhřimovsku. V Mladé Vožici se bude střídat sestra s řidičem z táborské záchranné služby. Pacienty budou přepravovat do nemocnice v Táboře. "Pokud budou pacienti potřebovat zásah lékaře, tak ten vyjede současně s posádkou z Tábora," řekl Slabý. Mladovožickou posádku budou také podporovat místní praktičtí lékaři.

Zatím bude z technických důvodů kvůli vytápění v budově provoz omezen na 12hodinové směny od 7:00 do 19:00. Budova má starý otopný systém a město by muselo vytápět celý objekt kvůli jediné ordinaci. "Město chce topení rekonstruovat a jednalo také s krajským zdravotním radou o nepřetržitém provozu záchranky," řekl mladovožický místostarosta Jaroslav Větrovský. Městu se povedlo získat budovu zdravotního střediska bezúplatným převodem od státu. "Ta budova, kde sídlí zdravotní středisko, byla asi deset let neudržovaná a neupravovaná," uvedl Větrovský. O stanovišti záchranné služby začalo město jednat na podzim loňského roku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio