Místo Jitexu bude v Milevsku fungovat Pleas

14. únor 2006

Milevský závod Jitexu, jehož brány loni písecká textilka zavřela, v březnu opět ožije. Výrobu zde chce zahájit havlíčkobrodský výrobce nočního a spodního prádla Pleas.

Společnost zde vytvoří sto pracovních míst. Pro bývalé šičky z Jitexu je to šance získat stejnou práci, kterou před několika měsíci opustily, píše Mladá fronta Dnes ve své regionální příloze.

Z necelých 300 bývalých zaměstnanců jich nyní 60 dojíždí do Písku, kam firma přesunula okleštěnou výrobu z Milevska. Ze zbytku však ještě 115 lidí čeká od léta na úřadu práce na nové uplatnění. Propuštěné švadleny však musejí projít rekvalifikací. Pleas totiž používá jiné stroje než Jitex. Kurzy úřad práce zahájí v druhé polovině února. "Počítá se, že většina z bývalých zaměstnanců Jitexu po přeškolení nastoupí do stejného provozu, byť pod jiným majitelem," řekl Jiří Dráb z píseckého úřadu práce. Nezaměstnanost v regionu se před propouštěním z Jitexu pohybovala mírně nad sedmi procenty. Nyní dosahuje 10,3 procenta.

Pokud ženy práci v Pleasu získají, platově si podle deníku polepší. Firma jim totiž nabízí přibližně 10.000 korun při stoprocentním plnění, zatímco v Jitexu si vydělaly asi 8500 Kč.

"Vhodných areálů je všude dost. Milevsko jsme si vybrali proto, že je tam volná pracovní síla. Kdyby to Jitex nezavřel, nešli bychom tam," uvedl člen představenstva Pleasu Jaromír Novák. Společnost má zatím pronajatou jen část areálu. Pokud se výroba dobře zaběhne, uvažuje o jejím rozšíření, dodává list.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio