Milevsko bude mít nízkoprahové centrum, vybudovat ji chce farní charita

4. březen 2013

Farní charita v Milevsku chce vybudovat nové nízkoprahové centrum. Římskokatolická církev nabídla k jeho provozování rodinný domek na Hůrecké cestě v centru města. Rekonstrukci objektu zafinancuje německá katolická nadace Renovabis.

„Pracovníci by tam měli představovat určité vzory chování i jednání, ale hlavně by je měli motivovat k jinému životnímu postoji – třeba aby děti nezabředly do nějakých dluhů nebo neskončily jako gambleři,“ uvedla ředitelka charity Alena Růžičková.

„Hlavně by se tam měly řešit vrstevnické vztahy nebo případná šikana, problémy v rodině. Děti tam ještě můžou trávit čas, když čekají na autobus, a to i děti z okolí, nemuselo by to být jenom pro ty milevské,“ dodala.

Farní charita se už obrátila také na radu města s žádostí o financování provozu. Jak řekl milevský místostarosta Martin Třeštík za ČSSD, město nízkoprahové centrum bude podporovat, ale jen v rámci svých finančních možností. To by ovšem mohlo jeho existenci ohrozit.

„Nepochybně se na tom provozu nějakým způsobem podílet budeme. Vzhledem k tomu, že město v současné době na tento typ sociálních podpor dává zhruba sto tisíc korun měsíčně, výchozí představa, kterou nám farní charita v souvislosti s budoucím provozem centra předložila, tedy asi tři sta tisíc korun, jde trochu nad rámec našich možností. Příspěvek se najde, ale asi nebude splňovat tuhle představu,“ vysvětlil Třeštík.

Spustit audio