Mighty Sounds oslaví desáté narozeniny, na festival se chystá asi 12 tisíc lidí

11. červenec 2014

Na letišti Čápův dvůr v Táboře dnes začne 10. ročník festivalu Mighty Sounds. Nabídne přes dvě stovky kapel, na které má dorazit okolo 12 tisíc fanoušků hudebních žánrů ska, reggae, punk nebo indie rock. Akce skončí v neděli.

Festival Mighty Sounds se koná i přesto, že pořadatelé dostali od hygieniků pokutu 420 tisíc korun. Důvodem bylo překročení povolené noční hladiny zvuku v době loňského festivalu.

Organizátoři ale považují výši pokuty za přemrštěnou. Domnívají se, že současnou normu zákona, pětatřicet decibelů, nejde dodržet. Řešení má přinést změna legislativy. Do té doby se budou inspektoři držet současných norem.

Pokuty od jihočeské hygienické stanice jsou každým rokem vyšší. Například v roce 2010 dostal festival pokutu 90 tisíc, o rok později už byla částka dvojnásobná.

„Pokuty, které za hluk dostáváme, jsou, v případě, že budeme donuceni je zaplatit, pro festival likvidační,“ píše se na stránkách akce.

S festivalem souvisí i řada bezpečnostních opatření. „Absolvovali jsme opět několik školení. Na místě máme zdravotníky, takže doufám, že se i letos obejdeme bez větších problémů,“ doplňuje mluvčí festivalu Markéta Štěchová.


Desátý ročník festivalu Mighty Sounds se koná od pátku 11. do neděle 13. července. Jednou z největších hvězd bude zřejmě americká kapela Dropkick Murphys. Představitelé celtic punku propojují irskou hudbu s punkrockem. Na 200 kapel se přijede podívat asi 12 tisíc fanoušků.

Pořadatelé spolupracují i s policií, která pomáhá řídit dopravu především v bezprostřední blízkosti areálu.

„Čtyřpruh bude zpomalen, bude zase stažen do dvou jízdních pruhů tak, aby nedocházelo ke kolizím. Bude tam i přechod, který lidem umožní dostat se k obchodům,“ upřesňuje velitel městské policie Petr Svoboda.

Festivalu vycházejí vstříc České dráhy. Od dnešního odpoledne až do pondělí budou všechny rychlíky ve směru na Prahu a České Budějovice stavět výjimečně v zastávce Tábor-Čápův dvůr.

Návštěvníci, kteří přijedou autem, mohou zaparkovat hned v sousedství festivalového areálu.

autoři: Jan Kopřiva , ako
Spustit audio