Mezinárodní hudební festival zahájí v Českém Krumlově Dmitrij Chvorostovskij

20. červenec 2012

Operním galakoncertem v Pivovarských zahradách začne dnes večer v Českém Krumlově Mezinárodní hudební festival. V pořadí už 21. ročník otevře hvězda operního nebe, barytonista ruského původu Dmitrij Chvorostovskij.

„Je to jeho obrovský hudební talent, jeho hlasové dispozice, vynikající technika. K jeho popularitě také určitě přispívá i to, že se velice soustředí na role, které si připravuje. Je považovaný za nejlepšího Evžena Oněgina všech dob,“ řekl o zpěvákovi ředitel festivalu Jaromír Boháč.

Říká se mu básník barytonu nebo také Elvis opery. Každopádně jeho podmanivý hlas zní ve všech předních operních domech světa a dnes večer ozdobí zahájení Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově.

„Dmitrij Chvorostovskij, tvář letošního festivalu, vystoupí na zahajovacím koncertě se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Bude to takový průřez všech známých árií, ať už Bizetova Carmen, Verdi a Rigoletto nebo Rubinstein. V závěru zazní i Neapolské písně,“ potvrdil dramaturg Lubomír Herza.

Hned zítra pak složí festival hold Václavu Hudečkovi. „Před čtyřmi lety byl tváří festivalu a v letošním roce slaví šedesátiny a my jsme se rozhodli mu uspořádat takový galakoncert,“ prozradil Jaromír Boháč.

Českokrumlovský festival letos nabídne i písničky slavné skupiny Queen v symfonickém hávu nebo při Balkánském večeru srbskou dechovku Boban i Marko Markovič Orkestar.

Z celkového počtu 17 hudebních vystoupení se jich devět uskuteční v exteriérech Českého Krumlova. Podle Boháče to je něco, čím se českokrumluvský festival liší od Pražského jara: „Město Český Krumlov v sobě nemá tak velké koncertní sály, ale má mnoho prostor, krásných exteriérů, kde stojí za to postavit hlediště, jeviště a uskutečnit koncert.“

Program festivalu poběží až do 18. srpna a pak se ještě do konce měsíce odehrají tři divadelní představení opery Komedianti v hlavní roli s argentinským tenoristou José Curou.

autoři: ima , pku , zuf , mam , msk
Spustit audio