Mezi Budějovicemi a Vídní jezdí opět přímé vlaky

13. prosinec 2004

V neděli začaly jezdit dva páry přímých vlaků mezi Českými Budějovicemi a Vídní, z nichž jeden je prodloužen do Plzně. Obnovilo se tak důležité dopravní spojení, které zpřetrhala druhá světová válka a železná opona. Vlaky jezdící mezi jihočeskou metropolí a Vídní nesou název Silva Nortica, protože projíždí podstatnou částí území stejnojmenného euroregionu.

Pojmenování druhého páru vlaků zatím nebylo určeno. "Myslím, že je to důležité jak pro všechny lidi, kteří se potřebují bezpečně dostat do Vídně, ale i pro celou řadu turistů, kteří by se mohli vyměňovat navzájem mezi našimi regiony," řekl novinářům na slavnostním křtu vlaku jihočeský hejtman Jan Zahradník. Provozování těchto vlaků umožnila dohoda mezi Českými drahami a jejich rakouským partnerem. Vlak Silva Nortica tvoří souprava o čtyřech vozech, nabízí přepravu tělesně postižených a jízdních kol. Cestující mohou v úseku České Budějovice - Vídeň využít slevu EURegio. Zpáteční jízdenka mezi těmito městy tak bude stát 1151 korun, pro držitele zákaznické karty 670 korun. "Důležité bude do budoucna řešit problematiku tarifů, tak aby cestování pro české občany bylo přijatelné, aby se nové vlaky naplnily," řekl zástupce ČD pro Jihočeský kraj Ivan Študlar. Dodal, že pro letní období chtějí dráhy připravit různé marketingové nabídky.

Zástupci drah předpokládají, že vlaky budou přínosné pro lidi, kteří jezdí do Rakouska za prací. Při své nedávné návštěvě Jihočeského kraje řekl dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, že se hodlá zasadit o částečné umožnění vstupu pracovních sil z nových zemí EU do Rakouska. Podle něj by mohli Češi vyplnit některé mezery na trhu práce v Dolních Rakousích. "Myslím si, že k uvolnění pracovního trhu může přispět i dobrá kapacitní doprava," řekl Zahradník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio