Město České Budějovice se soudí s podnikatelem o zahrádku před pizzerií

22. srpen 2012

Českobudějovická radnice zatím nesmí činit žádné další kroky proti existenci předzahrádky u pizzerie U Žáby na Piaristickém náměstí.

Vyplývá to z verdiktu krajského soudu. Na začátku srpna nechal magistrát předzahrádku zrušit a odvezl stoly i židle. Provozovatel podle radnice užíval veřejné prostranství pro předzahrádku neoprávněně.

Krátce po likvidaci původní předzahrádky ale u pizzerie vyrostla nová, která opět funguje. Ladislav Vrábel z provozovatelské firmy rozhodnutí soudu vítá: „Jsem rád, že nezávislý soud uložil městu povinnost zdržet se vykonávat protiprávní jednání, vlastně exekuci bez exekučního titulu, protože radní města jsou přesvědčeni, že mohou zasahovat do našich práv pouze na rozhodnutí rady města. To znamená, že osm politiků se rozhodne, že něco vyklidí a zničí náš majetek, a nám tím znemožní podnikat. Takže jsem rád, že krajský soud takhle rychle rozhodl po právu naší země.“

Podle čekobudějovické radnice je současné vyjádření krajského soudu předběžným opatřením. O dalších krocích ve sporu radnice versus Pizzerie na Piaristickém náměstí má rozhodovat soud, do té doby nemůže město dále chod pizzerie omezovat. Nicméně dosavadní postup vedení města je podle náměstka primátora Kamila Calty v souladu se zákonem.

„My budeme konat přesně podle práva, podle zákona a nemůžeme ani konat jinak. I ta svépomoc vystěhování je v našich zákonech ustanovena a všechny její podmínky jsme podle našich právníků splnili. Uvažujeme také, že podáme na pana Vrábela, případně na společnost, která restauraci provozuje trestní oznámení,“ uvedl Calta.

autoři: Ivan Mls , Martin Pokorný
Spustit audio